Utredaren Krister Bringéus
Utredaren Krister Bringéus Foto: Yvonne Åsell/TT

Utredning: Konflikt om Baltikum skulle dra in Sverige

"Konfliktavhållande förmågan ökar i Nato"
1:46 min

Östersjöregionen är ur säkerhetspolitiskt perspektiv en helhet och det är inte möjligt för Sverige att hålla sig utanför en kris om exempelvis Ryssland skulle angripa Baltikum, enligt utredningen om Sveriges säkerhetspolitiska samarbeten.

Det gör att risken för en sådan konflikt skulle minska om Sverige gick med i Nato, enligt utredaren Krister Bringéus.

– Vår bedömning är att den samlade konfliktavhållande förmågan sannolikt skulle öka med ett svenskt Natomedlemskap. Det handlar då framförallt om att kunna ha gemensam operativplanering. Men vi säger också – och det är lika viktigt – att man kan inte bedöma hur mycket den skulle öka, säger utredaren Krister Bringéus.

Utredningen har gått igenom samtliga säkerhetspolitiska samarbeten. Och även andra, som det med Finland, har viss effekt. Men om Sverige går med i Nato skulle Sverige och Natoländerna veta precis hur de skulle agera tillsammans i stället för att gissa varandras beteende och det skulle minska risken för en konflikt, menar Bringéus.

Det här kombinerat med att det svenska försvaret skulle bli mer uthålligt och utredningens besked att inget talar för att kärnvapen skulle behöva placeras här, stärker skälen att gå med i Nato menar de borgerliga partierna. Hans Wallmark, moderaternas försvarspolitiska talesperson.

– Jag tycker att om man ser utredning i helhet så växer entydigt fram en bild av att svensk säkerhet i Östersjön ökar med ett svenskt Natomedlemskap. Därför hoppas jag man kan föra en bred och faktabaserad debatt om detta med målsättningen om ett svenskt Natomedlemskap.

Men regeringen ser snarast argument mot medlemskap i utredningen, då den också säger att svenskt Natomedlemskap skulle leda till en politisk och ekonomisk konflikt med Ryssland och risk för upprustning i området.

Dessutom menar regeringen att just risken för en konflikt kring Baltikum inte ska överdrivas, utan är ett av många möjliga scenarier. Utrikesminister Margot Wallström.

– Vi vill i första hand bidra till avspänning, inte till avskräckning. Och det vet vi ju att ett beslut om Natomedlemskap skulle inte bidra till avspänning utan det skulle bli precis tvärt om, säger Margot Wallström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".