Polis utanför Notredame i Paris
Foto: TT

Kvinnor gripna för planerat terrorattentat i centrala Paris

"Agerat på kommando av IS"
1:18 min

I Frankrike har tre kvinnor gripits misstänkta för att ha planerat att genomföra ett attentat i centrala Paris förra helgen. 

Enligt statsåklagaren i Paris, Francois Molins, så har kvinnorna agerat på kommando av extremistorganisationen IS.

Det var förra helgen som flera gasbehållare hittades i en bil utan registreringsskyltar i närheten av Notre-dame-katedralen i centrala Paris. 

Sedan dess har tre kvinnor gripits, 19, 23 och 39 år gamla, misstänkta för att ha försökt att genomföra ett attentat.

Det är den yngsta av de tre, en 19-åring som är den huvudmisstänkta. Hon har haft kontakt med radikaliserade personer i Belgien och när hon greps av polis så gick hon till attack med kniv. Den franske statsåklagaren sa att man även har hittat ett brev där hon säger att hon är lierad med IS.

Den 23-åriga kvinnan har koppling till två kända jihadister, hon har varit förlovad med en man som dödade två poliser i Paris i juni månad och med en man som dödade en präst i Normandie i juli.

Att det är kvinnor som gripits misstänkta för terrorbrott är uppseendeväckande, men enligt åklagaren Molins så utnyttjar IS såväl män som kvinnor och styr dem virtuellt att utföra attentat. Av 280 personer som har åtalats för terrorbrott i Frankrike är 59 kvinnor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".