Staden Homs efter striderna
1 av 2
Bild från staden Homs i Syrien, som Ekots Katja Magnusson besökte i mars 2016. Foto: Katja Magnusson / SR
Syrien Lavrov Kerry
2 av 2
Den amerikanska utrikesministern John Kerry och Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister förhandlade i natt. Foto: Narciso Contreras / Kevin Lamarque / TT

Kan finnas många kryphål i syriskt eldupphör

Ekots Katja Magnusson analyserar det nya avtalet
2:49 min

Efter maratonförhandlingar i Geneve i natt har USA och Ryssland enats om eldupphör i Syrien från måndag kväll, planen ska ha godkänts av den syriska regimen. Men kryphålen i överenskommelsen befaras vara många.

Hör hela Ekots direktsändning längre ned.

Efter solnedgången på måndag ska vapnen tystna. Sedan ska hjälpsändningar skickas till bland annat Aleppo och andra belägrade områden, där de kvarvarande civilas nöd är stor och där hjälp inte nått fram på mycket länge. Det kom USA och Ryssland överens om efter maratonförhandlingar mellan de respektive utrikesministrarna i Geneve.

Efter sju dagar ska sedan Ryssland och USA sätta upp en gemensam plattform där de ska utbyta information och koordinera attacker mot IS och gruppen som tidigare kallade sig Nusrafronten. Enligt uppgifter i natt ska Ryssland ha talat med den syriska regimen som godkänt planen, USA har fått klartecken från de väststödda rebellgrupperna.

– Varje litet steg där USA och Ryssland ändå når någon slags enighet om att försöka stoppa våldet i Syrien måste man ändå se som positivt. Och det finns ju inga andra planer på bordet överhuvudtaget, säger Katja Magnusson, tidigare mellanösternkorrespondent som gjort flera reportageresor inne i Syrien.

Men Ryssland och USA är inte de enda aktörerna i Syrien, konstaterar hon.

– Det är ett mycket mer komplext krig med fler spelare som påverkar läget som Iran, libanesiska Hizbollah, Saudiarabien, Turkiet och Qatar – och man måste se om de också vill stoppa striderna, säger Katja Magnusson.

Överenskommelsen hyllas som ett bra steg i rätt riktning men det finns också farhågor. En är att extremistgrupperna IS och tidigare Nusrafronten är legitima mål, ingen ifrågasätter just det. Men hittills har den syriska regimen kallat alla väpnade oppositionsgrupper för al-Qaida och det finns farhågor att samma sak kommer att ske också nu, för att kunna attackera utanför den överenskomna ramen.

Nusrafronten har också blandat sig med andra rebellgrupper och stridit tillsammans men USA ska försöka övertyga väststödda rebellgrupper att inte samarbeta med Nusra. I överenskommelsen nämns inte heller shiamiliser som exempelvis Hizbollah, som strider på regeringens sida.

Ett antal fredstrevare har tillintetgjorts i Syrien, utsikterna för att det ska lyckas den här gången är små men på måndag görs iallafall ytterligare ett försök.

Relaterat

Mer om Johan-Mathias Sommarström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".