Campingplatser kräver intyg för Peugeot

Flera rederier och de flesta svenska campingplatser har infört restriktioner mot det franska bilföretaget Peugeots bilmodell 307. Under året har ett antal bilar i de nordiska länderna plötsligt börjat brinna.

I Sverige handlar det om tio bilar som fattat eld när de stått parkerade.

Det fuktiga nordiska klimatet i kombination med vägsalt skapar ett rostangrepp som kan leda till kortslutning och brand. Den akuta brandrisken går att eliminera genom att man kopplar ur batteriet.

Rederi kräver papper
Det danska rederiet DFDS kräver nu papper från den enskilde bilägaren att felet är åtgärdat annars kopplar rederiet ur batteriet.

– Vi vill helst ha det hundra procent riskfritt, säger Jens Höybye, operationschef på DFDS.

600 av Sveriges cirka 750 campingplatser vill heller inte ta emot den branddrabbade bilmodellen utan papper på att felet avhjälpts säger Håkan Gustéus, kvalitetschef på Svenska camping- och stugföretagens riksorganisation.

– De får stå ute på parkeringsytor utanför campingplatser. Risken är liten, men tillräckligt stor för att vi inte ska ta in dem på campingplatsen. Branden kan börja när som helst, kanske när folk sover, säger Håkan Gustéus.

Ägare behöver intyg
Felet går snabbt och lätt att åtgärda säger Maria Lantz, presschef på Peugeot. Svårigheten är att så här i semestertider snabbt få kontakt med alla berörda Peugeot-ägare.

– Det är 13 000 berörda 307-ägare. Vi hoppas att alla kunder har kommit inom en vecka. Våra återförsäljare har också skickat ut brev, och ringer sina kunder så de kan komma in och få sitt intyg som krävs på vissa färjelinjer och campingplatser, säger Maria Lantz, presschef på Peugeot.

Håkan Widman
hakan.widman@sr.se