samsung galaxy note 7 stoppas
Modellen har sålts i 2,5 miljoner exemplar världen över, dock ej i Sverige. Foto: Ahn Young-Joon / TT Foto: Ahn Young-joon

SAS stoppar Samsungmodell ombord

Samsungmobil stoppas ombord på SAS flygplan
1:18 min

Flygbolaget SAS förbjuder passagerarna att använda Samsungs nya modell Galaxy Note 7 ombord. Orsaken är de upprepade fallen där batteriet fått telefonerna att explodera och börja brinna.

– Vi följer de rekommendationer som myndigheter i USA och Europa har gjort just kring den här telefonen och som en säkerhetsmässig åtgärd har vi valt att förbjuda den för tillfället, säger Fredrik Henriksson som är presschef på SAS.

I torsdags avråddes flygpassagerare från att använda eller ladda Samsungstelefonen ombord, även från att ha telefonen i incheckat bagage, av den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA. Flera flygbolag har redan följt rekommendationerna och nu väljer även svenska SAS att följa de här råden.

Enligt Fredrik Henriksson på SAS är det första gången man går ut med den här typen riktlinjer för telefoner. Även om det blir svårt att kontrollera att råden efterlevs av passagerna så ser han det inte som ett stort problem ur säkerhetssynpunkt.

– När det handlar om säkerhet har vi goda erfarenheter av att alla passagere precis som vi vill sätta säkerheten i första rummet, så det brukar inte vara ett problem.

Samsung senaste modell Galaxy Note 7 skulle ha börjat säljas Sverige i september men lanseringen har skjutits upp då det visade sig att telefonens batteri har lätt för att börja brinna. De flesta av de drygt 2,5 miljoner telefoner som sålts i USA och Sydkorea har redan återkallats.

– Även om den inte finns till försäljning här så kan det finnas passagerare som har den och det räcker med att en telefon skulle orsaka problem. Därför har vi valt att införa förbudet ändå, säger Fredrik Henriksson på SAS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".