Experter varnar för nordkoreanska långdistansmissiler i USA

1:56 min

I USA är oron fortsatt stor efter att Nordkorea i går genomförde sitt femte, till synes lyckade, kärnvapentest.

Militära experter och säkerhetspolitiska analytiker i USA bedömer att det kan vara en fråga om bara några år innan nordkoreanska långdistansrobotar kan nå det amerikanska fastlandet.

Chicago, Washington DC, New York City. Amerikanska storstadsmetropoler långt öster om Sydkorea och Japan som hittills pekats ut som möjliga mål för nordkoreanska kärnvapen inom överskådlig framtid.

I dag varnar olika experter på Nordkoreas kärnvapenambitioner i stora amerikanska medier för att det i värsta fall bara handlar om några år innan landet faktiskt besitter den kunskap, teknik och materiel som krävs för att skräckscenariot ska bli verklighet.

Flera amerikanska militära experter nämner nu årtalet 2020, en uppgift som gör att betydelsen av Nordkoreas provsprängning i går skakat om USA ordentligt, och snabbt hamnat mycket högt på den säkerhetspolitiska agendan.

Det som särskilt skrämmer dem som noga följer Nordkorea är den snabbt ökande takten med vilken landet tycks närma sig allt kraftfullare långdistansrobotar, liksom utvecklandet av de kärnstridsspetsar i miniatyr som mest av allt liknar discokulor, både i utförande och storlek, i alla fall om man ska lita på de foton där Kim Jong Un poserar med prototyper.

Hastigheten i kärnvapenprogrammet har höjts rejält under de fem år som gått sedan Kim Jong Un tog över som landets ledare.

Kim anses prioritera programmet över allt annat, och satsar gigantiska summor.

Kunskapen sägs till stora delar komma från de kvalificerade tekniker och ingenjörer som med lukrativa erbjudanden lockades till Nordkorea i samband med Sovjetunionens fall.

Kina och Iran spelar också viktiga roller när det handlar om att förse Nordkorea med nödvändig materiel och teknik.

Visserligen handlar det alltså fortfarande om flera år innan Pyongyang bedöms kunna få fram kärnvapenbestyckade långdistansrobotar som klarar hela resan från Nordkorea till USA.

Men, som flera amerikanska experter säger i dag – det är inte alls längre ett osannolikt scenario, vilket är en realitet som USA:s nästa president kommer att tvingas hantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista