Foto: TT.
Foto: TT

Krisen inom mjölknäringen kan vara på väg att lösas

Överskottet av mjölk förbytts till ett underskott
1:41 min

Det är kris inom mjölknäringen i Sverige, mjölkbönder tvingas lägga ned varje vecka. Nu kan dock en vändning vara i sikte - mjölkpriset har stigit kraftigt i Europa, vilket visar på ett underskott.

– Det vi ser nu är alltså första gången på flera år som det är underskott på mjölk på marknaden, säger Torbjörn Ivarsson, oberoende råvaruanalytiker.

– Det finns ingen annan förklaring till varför spotpriset, som mejerierna köper till i Holland, skulle ligga högre, än priset på produkterna fortsätter Ivarsson.

Det handlar om det genomsnittliga priset för direkt levererad skummjölk och smör som handlas på marknaderna i Västeuropa. Priset är nu lägre än vad mejerier är villiga att betala för råvaran, mjölken, vilket betyder att det finns en brist på mjölk.

Mjölkpriset på spotmarknaden har gått upp kraftig sedan botten i april. Bottennoteringen föregicks av en lång nedgång som slog ut tusentals mjölkbönder i Europa, och här i Sverige läggs i genomsnitt fem gårdar ner i veckan, enligt LRF.

Förklaringen till att priset på mjölk sjönk så kraftigt under en lång tid,  är att EU avreglerade marknaden, mjölkvoterna togs bort och det blev fritt fram att bygga ut - vilket många bönder gjorde. Samtidigt försämrades efterfrågan på mjölkpulver på världsmarknaden och därtill Ukrainakonflikten och Rysslands sanktioner mot mejeriprodukter från EU. Det fanns alltså ett stort överskott.

Men nu har överskottet av mjölk förbytts till ett underskott, säger Torbjörn Ivarsson, och det betyder att svenska bönder så småningom kommer att få bättre betalt, Arla tvingas följa priset ute i Europa.

– Om ingenting händer, och historien upprepar sig, så kommer priset framåt januari att stiga över tre kronor, säger Torbjörn Ivarsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".