Donald Trump anklagas för mutor

2:35 min

Den republikanske presidentkandidaten har sagt att han gett stora pengar till många politiker som sedan gjort som han velat. Nu anklagas han för att ha försökt muta delstaten Floridas motsvarighet till justitieminister.

Donald Trump förklarade tidigare i år, i en av primärvalsdebatterna, att när han skänkt mycket pengar till en politiker har han kunnat ringa upp och be om gentjänster och dem har han fått.

Han talade alltså öppet om att ha mutat politiker, ett vittnesmål som inte verkade förvåna någon i ett politiskt valsystem som bygger på att samla in stora summor pengar från donatorer.

Trump granskas nu för en gåva på cirka 200 000 kronor som han och hans stiftelse gav 2013 till Pam Bondis kampanj, en kvinna som ville bli återvald som delstaten Floridas motsvarighet till justitieminister.

I samma veva beslöt hennes medarbetare att inte gå vidare med de klagomål som kommit in mot det så kallade Trump University, ett företag som erbjöd utbildning i fastighetsaffärer. 

Såväl Trump som Bondi slår ifrån sig att det skulle finnas något samband mellan det ena och det andra.

Donald Trumps motståndare, demokraternas Hillary Clinton, är också ifrågasatt. Frågan är om familjens välgörenhetsstiftelse som tagit emot pengar från privatpersoner, företag och regeringar har givit dem fördelar, under den tid Hillary Clinton var utrikesminister. Hon slår också ifrån sig att det skulle finnas några sådana samband.

Båda presidentkampanjerna samlar in stora pengar och behöver ännu mer till den slutspurt som har inletts. I slutet på augusti uppgav Hillary Clinton-sidan att de samlat in runt 140 miljoner dollar och Donald Trump-sidan hade samlat knappt 100 miljoner dollar. 

Ett exempel är att en middag med Hillary Clinton nästa vecka, hos modeskaparen Diane von Furstenberg, kostar 100.000 dollar, eller 840 000 kronor per par, men då får man också höra Lionel Richie. 

För samma summa kan man få träffa Donald Trump på mottagning hos en annan affärsman, men då ingår biljetter till sex fototillfällen med kandidaten också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista