Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Amerikansk väljare
North Carolina anklagas för att försvåra röstningen för afro-amerikaner. Arkivbild. Foto: Doug Strickland

USA ändrar diskriminerande vallagar

Domstol: North Carolina diskriminerar afro-amerikaner
3:00 min

Flera republikanskt styrda delstater har infört lagar som utmanas av medborgarrättsgrupper och politiska motståndare för att diskriminera minoriteter.

Det pågår en politisk kamp om vallagarna i flera av USA:s delstater inför höstens val.

Efter domstolsprövning måste nu både Texas och North Carolina ändra sina vallagar. I North Carolina diskrimineras afro-amerikaner med "närmast kirurgisk precision", enligt ett färskt domstolsutslag.

North Carolina är en så kallad vågmästarstat i valet, där båda presidentkandidaterna har chans att vinna. Valet kan alltså avgöras på marginalen och utformningen av vallagarna har blivit en ännu hetare fråga när varje röst är viktig.

I North Carolina, en sydstat, ekar också minnet av medborgarrättskampen och diskrimineringen av afro-amerikaner. För några år sedan, när Högsta Domstolen gjorde det möjligt, införde den republikanska majoriteten i delstaten krav på fotolegitimation, som körkort eller pass, för att få rösta, förtidsröstningen kortades med en vecka, det gick inte längre att registrera sig och rösta på samma dag och man måste rösta i en bestämd lokal, tidigare fanns det flera alternativ.

Motivet var att stävja fusk trots att mycket få fall av fusk hade upptäckts. De egentliga motivet var att republikanerna ville försvåra för minoriteter att rösta för att de oftare väljer demokraterna, sa medborgarrättsaktivisten Bob Hall när jag träffade honom i Durham, North Carolina, samband med att reglerna infördes.

– De har valt ut precis det som försvårar för demokrater och afro-amerikaner och sen har de underlättat röstningen för republikaner och vita väljare, sa Bob Hall då.

En genomgång i tidningen Washington Post nyligen redovisar hur ett antal republikanska politiker förberedde lagstiftningen noga genom att studera väljarnas beteende och utformade lagen för att göra det besvärligare för afro-amerikaner att rösta. Svarta är överrepresenterade bland dem som inte har körkort eller pass, de har inte lika ofta bil och kan köra till en vallokal, de har oftare jobb som det är svårt att ta ledigt från för att rösta.

Republikanerna nekar kraftfullt till anklagelserna om diskriminering, men de jurister som granskat lagen senast anser att den är diskriminerande.

North Carolina måste nu ändra tillbaka delar av den. Den republikanske guvernörens försök att få Högsta Domstolen att skjuta upp alltihop till efter valet fick nej i HD för ett par dagar sedan.

Republikanerna i delstatskongressen anser att juristerna är partiska och undrar i ett gemensamt uttalande om demokraterna vill öppna för fusk i valet för att deras kandidater ska kunna stjäla det. Konflikten är inte över än.

Juristernas beslut ger öppningar för att den kan fortsätta i North Carolinas lokala valdistrikt och i ett trettiotal av dem har partierna inte kunnat enas om reglerna, eftersom republikanerna, enligt demokraterna, försöker diskriminera minoritetsväljarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".