Montage: Jan Björklund, liberalerna, Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna och Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.
Montage: Jan Björklund, liberalerna, Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna och Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach. Foto: Thomas Johansson/Janerik Henriksson /TT/Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Analys: Ett uttryck för en frustration

"Magstarkt att ens sitta vid samma förhandlingsbord"
2:17 min

Ekot har under morgonen rapporterat att Liberalernas partiledare Jan Björklund nu säger att han anser att statsminister Stefan Löfven bör bjuda in även Sverigedemokraterna till de politiska samtal som förs över blockgränsen. Vår inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach kommenterar. 

Hur ska man tolka Björklunds uttalande?

– Man får tolka det som ett uttryck för den frustration som finns bland de etablerade partierna kring hur man ska hantera Sverigedemokraterna. Eftersom Sverigedemokraterna har vuxit trots att de varit isolerade och trots skandaler som skulle knäckt andra partier. Dilemmat för de andra partierna är att, bjuder man in Sverigedemokraterna då kan det bidra till att normalisera bilden av dem. Men om de inte bjuds in då kan de leva på stämpeln som obekväma sanningssägare, som de gärna vill uppfattas som. Ingen av partierna har en självklar lösning på det här.

Betyder det här i praktiken att Liberalerna och Björklund kan tänka sig att samarbeta med SD?

– Jag tror inte man ska tolka det så. Det finns delar av alliansen som åtminstone vill försäkra sig om att Sverigedemokraterna kommer att stödja alliansen efter valet. Men de som driver på det finns framförallt inom Moderaterna. När då Liberalerna säger det är det inte lika känsligt, de är lite friare i att göra ett sådant här utspel. Däremot kan man tycka att det blir lite ironiskt när Jan Björklund gör det, eftersom just Liberalerna har profilerat sig ett par gånger på att hoppa av blocköverskridande förhandlingar. Till exempel när det handlat om försvaret och energin.

Stefan Löfven lät ju rätt kategoriskt i sin inställning, hur kommer det sig att regeringen inte vill bjuda in SD?

– Dels är det så att för de rödgröna så är det magstarkt att ens sitta vid samma förhandlingsbord. Framförallt för Miljöpartiet. De vill inte se bilder efter en uppgörelse där glada politiker sitter runt ett bord och där Sverigedemokraterna är med. Sen så har väl sannolikt Jan Björklund rätt i att sällan skulle Sverigedemokraterna vara med i uppgörelser på riktigt, eftersom deras politik skiljer sig. Men de har ändå en möjlighet att få uppmärksamhet i medierna på är de bryter och ställer sig utanför en pågående förhandling, säger Fredrik Furtenbach.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".