Anna kinberg batra, annie lööf, ebba busch thor och jan björklund
Foto: TT

Allianspartier tysta om Björklund

Vill inte kommentera dagens uttalande
2:25 min

Liberalernas partiledare Jan Björklund anser att Sverigedemokraterna ska bjudas in av regeringen till blocköverskridande samtal i olika frågor. 

 Så här motiverar Jan Björklund:

– Det är ju regeringen som bestämmer vem den bjuder in, men jag tycker i grunden att alla riksdagspartier ska bjudas in.

– Det betyder inte att man behöver göra upp med alla partier men det skapar en onödig martyrställning för SD. Jag tycker alla partier borde bjudas in, säger Jan Björklund.

Liknande tongångar har tidigare kommit från kristdemokraternas Ebba Busch Thor. Inför överläggningarna om migrationspolitiken sa hon, att det hade varit bättre om SD varit med i samtalen eftersom de får mer utrymme att presentera sina idéer om de står utanför.
Idag vill hon inte kommentera.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vill idag inte kommentera det här uttalandet, men fick frågan häromdagen, om hon som statsminister skulle bjuda in till blocköverskridande samtal. Hon vill lösa det på annat sätt:

– Jag skulle välja att lägga bättre förslag än vad den här svaga regeringen gör för att bryta utanförskapet och göra Sverige starkare. Och det skulle jag göra med Alliansen. Det kan man inte med Sverigedemokraterna.

Men om ni har samtal över blockgränsen, skulle de få vara med då?

– Jag vill ha fokus på politikens innehåll, och det är därför jag vill leda en alliansregering eftersom Sverige vill bryta utanförskapet och stärka tryggheten, för att nämna några. Det kan man inte göra med SD.

– Vi ligger långt ifrån varandra politiskt och det är därför vi inte vill samarbeta, säger Anna Kinberg Batra.

Vad tycker du om att Stefan Löfven inte bjuder in dem?

– Det måste han svara på själv, svarar Kinberg Batra

Centerpartiets partisekreterare Michael Artursson, säger att det är upp till statsministern vilka partier han bjuder in.

Enligt Statsminister Stefan Löfven är Sverigedemokraterna ett parti med nazistiska rötter, han ser det fortsatt omöjligt att bjuda in dem till politiska samtal.

En syn som Miljöpartiet delar.

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach säger så här om Jan Björklunds uttalande:

– Man får väl tolka det som ett uttryck för den frustration som finns bland de etablerade partierna kring hur man ska hantera Sverigedemokraterna, eftersom SD vuxit trots att de har varit isolerade och trots skandaler som skulle knäckt andra partier, enligt Furtenbach.

– Dilemmat för de andra partierna är väl att om man bjuder in Sverigedemokraterna kan det bidra till att normalisera bilden av dem, att de uppfattas som andra. Men om de inte bjuds in, kan de leva på stämpeln som outsiders och obekväma sanningssägare, som de gärna vill uppfattas som. Inget av partierna har en självklar lösning på det här, avslutar Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".