Trump i stor bluffskandal om pengar till välgörenhet

2:02 min

I USA har ju demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton länge fått kritik och frågor kring familjens välgörenhetsstiftelse Clinton Foundation.
I dag visar en kartläggning av tidningen Washington Post att det finns mycket stora frågetecken även kring hur republikanernas kandidat Donald Trump hanterat välgörenhetspengar i sin stiftelse, Trump Foundation.

Genomgången visar att Trump bland annat ska ha köpt ett gigantiskt porträtt av sig själv för 20 000 dollar som skulle gått till välgörenhet.

När en journalist i våras ställde frågor till republikanernas presidentkandidat om hans välgörenhetsverksamhet, svarade han:  

– Ett äckel är vad han är, du är ett riktigt äckel!

Då hade Trump offentligt lovat att skänka miljontals dollar till amerikanska krigsveteraner, men pengarna kom inte förrän efter månader av frågor från medier – och efter protester från krigsveteraner som kände sig utnyttjade av presidentkandidatens kampanj.

– Donald Trump utnyttjar bara oss för sina politiska syften, sade en av de krigsveteraner som demonstrerade, tidigare i år. 

Men det är inte första gången som den republikanske kandidaten påstått sig ha skänkt pengar ur egen ficka, som sedan dröjt eller inte alls dykt upp hos mottagarna.

Washington Post har i sin kartläggning gått igenom deklarationer från de senaste sjutton åren, från Trump foundation, och intervjuat över 200 personer i ämnet.

Genomgången visar ett tydligt mönster av hur Trump under många år fått andra att skänka pengar till Trump Foundation, för att sedan ge pengarna vidare i sitt eget namn, utan att själv bidra med en enda cent.

Det har alltså sett ut som om Trump skänkt stora summor till välgörenhet, när han i själva verket har åkt snålskjuts på andras pengar. Själv ska han inte ha bidragit med någonting sedan 2008, men säger ofta att han skänker miljoner dollar varje år.

Presidentkandidaten har också flera gånger offentligt hyllats och tagit emot hedersamma utmärkelser för det som sett ut som hans gåvor, men alltså inte varit det. Vid minst ett par tillfällen har den republikanske presidentkandidaten, enligt tidningen, dessutom använt stiftelsens välgörenhetspengar för helt privata inköp.

Trump använde bland annat motsvarande 170 000 svenska kronor för att köpa ett nästan två meter högt porträtt – av sig själv. Enligt Washington Post har Trump också direkt brutit mot amerikansk lag genom att använda välgörenhetsstiftelsens pengar för politiska ändamål.

Donald Trump har ännu inte kommenterat tidningens uppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista