viktig mexikansk 14-åring får sin midja mätt.
Många undgdomar som genomgått fetmakirurgi mår dåligt efteråt. Foto: Alexandre Meneghini/Scanpix/TT

Fetmakirurgi leder till psykisk ohälsa hos unga

"Många har tecken på depression"
2:12 min

En femtedel av de ungdomar som genomgått fetmakirurgi mår psykiskt dåligt och har i vissa fall även självmordstankar. Detta är slutsatsen i en stor svensk studie av nästan alla de svenska ungdomar under 18 år som opererats för fetma.

– De har mycket mer symptom på ångest och depression och egentligen alla mått vi tittar på för psykisk ohälsa, säger Kajsa Järvholm, psykolog på Skånes universitetssjukhus och doktorand på Lunds universitet. 

Till och med självmordstankar?

– Ja, vi ser ju att det är en grupp som rapporterar att de har självmordstankar två år efter operationen, 14 procent av ungdomarna. Det är ju nånting som är bekymmersamt, eftersom man vet att det finns en liten ökad risk för självmord efter fetmakirurgi, säger Kajsa Järvholm. 

Fetmaoperationerna av ungdomar under 18 år har skett på försök och det är ännu oklart om de kommer att införas i reguljär svensk sjukvård. Däremot har ytterligare ett försök startats, säger Kajsa Järvholm. I slutet av september disputerar hon vid Lunds universitet med den här forskningen som har studerat 88 ungdomar som opererats i Malmö, Göteborg och Stockholm.

– Min slutsats är man måste se att ungdomar som genomgår fetmakirurgi är en mer psykologiskt ömtålig grupp än vad de vuxna är. Man måste erbjuda ett utökat omhändertagande, göra mer för att förbereda dem före operationen, men också följa dem psykiskt efter operationen. Det är framförallt viktigt under det andra året, säger Kajsa Järvholm.

Kajsa Järvholm har träffat många av de fetmaopererade ungdomarna, den yngsta bara 13 år, och hennes slutsats är att operationerna varit bra för majoriteten. Men någon mirakelkur är det inte.

– Det här är en behandling som många efterfrågar väldigt mycket. Man har också stora förhoppningar på en viktoperation. Många ungdomar är också väldigt nöjda efteråt och mår bättre både fysiskt och psykiskt, men en viktoperation hjälper inte mot alla ens bekymmer, säger Järvholm.

Att det nu sker ett nytt försök med fetmaoperationer av unga bekräftar att det hjälpt många. Men det betyder inte att det är självklart att samhället i framtiden kommer att erbjuda dem detta.

– Man måste ha en helt annan psykosocial uppföljning och en psykologisk uppföljning av de här ungdomarna. 

Finns de resurserna?

– Så länge vi gör det inom ramen för studier och projekt så finns ju resurserna, men det är ju väldigt viktigt att man ser till att de resurserna finns om man etablerar detta som ordinarie verksamhet, säger Kajsa Järvholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".