Afghanska flyktingar i Pakistan.
Sardar har bott med sina barn i utkanten av huvudstaden Islamabad i åtta år. Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio.

Pakistan vill skicka hem afghanska flyktingar

"Vi kommer inte vara glada den dagen vi måste lämna Pakistan".
1:43 min

I närmare fyra decennier har afghaner flytt till Pakistan, men nu är det dags för dem att återvända hem tycker den pakistanska regeringen som satt en tidsfrist till sista mars nästa år. 

Bland flyktingarna är oron stor inför framtiden i ett Afghanistan som tampas med en rad svårigheter. Sardars familj kom från Kabul men själv är han född i Pakistan.

– Vi kommer inte att vara glada den dagen vi måste lämna Pakistan för de afghaner som redan återvänt har det inte bra där. Det finns ingen fred och inga försörjningsmöjligheter, säger Sardar som har fem barn.

Nu bor han med sin familj och sina syskon på ett dammigt fält i huvudstaden Islamabads utkanter. Tegelväggar och presenningar utgör det som ska likna hus, pinnar och grenar staket. De har bott här i åtta år. Sardar säger att han har flyktingstatus enligt FN. Det innebär att han inte får skickas tillbaka till Afghanistan med tvång men samtidigt har det kort som ger honom rätt att vara i Pakistan gått ut.

Cirka en och en halv miljon registrerade flyktingar bor i Pakistan, varav många är barn och unga. Den pakistanska regeringen uppger att det dessutom finns uppemot en och en halv miljon oregistrerade afghaner i landet.

I fredags förlängde regeringen tidsfristen för flyktingarna som nu får stanna till mars nästa år. Det är bra säger Duniya Aslam Khan som arbetar på FN:s flyktingkommissariat. Hon påtalar också att Pakistan lovat det internationella samfundet att inte tvinga flyktingarna ut ur landet. Samtidigt behöver omvärlden förstå Pakistans situation menar hon.

– Pakistan måste få ett erkännande för att ha tagit emot världens största grupp flyktingar under 37 år, säger Duniya Aslam Khan.

Ett längre reportage om flyktingsituationen sänds i Studio Ett i eftermiddag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".