Syrier i Turkiet
Khaled och Riham från Damaskus tror inte på överenskommelsen. Foto: Johan-Mathias Sommarström/SverigesRadio

Syrier skeptiska till vapenvila

"De är lögnare, jag tror dem inte"
2:47 min

I Syrien ska de stridande parterna lägga ner sina vapen när solen går ner ikväll. 

Omvärlden har reagerat försiktigt positivt på uppgörelsen mellan Ryssland och USA i helgen. Men många av de direkt berörda, syrierna själva, är mer tveksamma. Vår Mellanösternkorrespondent har träffat syrier på flykt i grannlandet Turkiet.

– De ljuger. De dödar oss och spiller vårt blod. I sex år snart har vi hört pratet och löften om vapenvila och fred men de ljuger för oss allt prat är lögn.
Moaz från Damaskus är tydlig med sin brist på förtroende för de inblandade parterna. Men han är inte ensam, ordet "lögn" är det vanligast förekommande när jag frågar syrier vad de tror om eldupphöret.

– De är lögnare, jag tror dem inte. Redan för fem år sedan sa de att de skulle stoppa striderna men de är mot oss, jag tror dem inte, säger Khaled och syftar på alla. Regimen, oppositionen, Iran, Ryssland, USA, ja alla med intressen i Syrien.

Också Riham använder ordet lögn och säger samtidigt att det känns som att parterna leker med de vanliga syrierna, de civila, som inget med kriget har att göra.

– Ända från början av revolutionen har de lurat oss, de leker med oss så jag kan inte tro dem.

Hon säger att det ibland känns som ett schackspel där pjäserna är de olika grupperna och länderna och där befolkningen är bönderna som offras först.
Tvivlen på eldupphöret är många och gemensamt för de flesta är också att de tappat både intresset och hoppet. Många lyssnar inte på nyheterna längre, andra känner sig avtrubbade säger dom.


Men det finns också, om man letar lite, hoppfulla röster, som Mohammar från Damaskus.

– Jag hoppas att de är ärliga med överenskommelsen, om den blir verklighet är halva problemet löst säger han hoppfullt. Isåfall ska vi väl också kunna lösa resten av konflikten.
Och när jag frågar om han tror att eldupphöret kommer att respekteras svarara han kort och gott:
– Inshallah, om gud vill. Det tror jag.

Men han är ganska ensam om sin uppfattning, Riham är mer representativ med vad hon tror:

– Det kommer att hålla i sig i en timme, jag har varit med om det förut, när jag bodde i Zabadani. De sa att det var vapenvila men det var det aldrig. Det var aldrig någon som brydde som vapenvilan. Jag tror att det blir likadant den här gången, de lovar att lägga ner vapnen men innan ekot från den sista skottsalvan tystnat är vapnen redo att skjutas igen..

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".