Skola i Överkalix.
Skola i Överkalix. Foto: Nils Eklund/SR

Ojämn fördelning av nyanlända bland landets skolor

"Vore önskvärt med bättre fördelning".
1:51 min

Det är väldigt stor skillnad mellan hur stor andel nyanlända elever olika kommuner har i sina skolor. I många små kommuner är mer än var femte elev i dag nyanländ – något som ställer höga krav på kommunen.

Britt-Marie Isaksson är skolchef i Överkalix kommun där var tredje elev är nyanländ.

– Det är ju svårt att ta emot en så stor andel nyanlända elever eftersom vi kanske inte har kompetensen och möjligheten att få tag i lärare.

Överkalix i Norrbottens inland, några mil från gränsen mot Finland,  är en av Sveriges minsta kommuner. Sedan stadshotellet blivit asylboende har andelen nyanlända skolelever ökat från några procent till över trettio procent – högst andel i hela landet.

– Det kunde ju varit önskvärt att det varit en fördelning mellan kommunerna på ett bättre sätt, och i förhållande till folkmängd, säger Britt-Marie Isaksson.

Lessebo, Hultsfred, Fagersta och Övertorneå är fler exempel på kommuner där mer än var fjärde elev är nyanländ – en betydligt högre andel än större städer som exempelvis Malmö eller Södertälje.

I flera små kommuner vittnar personal och chefer om ett tungt ansvar att snabbt utöka både lokaler och anställda. Det är inte lätt att hitta personal i en liten landsbygdskommun, säger Stefan Claesson som är barn- och utbildningschef i Sävsjö kommun där var femte elev i dag är nyanländ.

– I dagsläget är ju inte pengarna ett problem, som det brukar vara annars, utan bekymret är att hitta behörig personal, säger han.

Den stora ansträngningen sammanfaller dessutom med nya hårdare krav på att kommunerna ska kartlägga var och ens förkunskaper. I höst ska Skolinspektionen specialgranska mottagandet i 26 kommuner, säger projektledaren Åsa Kildén, som menar att storleken på kommunen inte ska spela roll för kvaliteten på mottagandet.

– Det är en utmaning men det måste ändå finnas en planering precis som att Migrationsverket får planera att nu kommer det väldigt många nyanlända under en kort tid, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".