Liberalernas partiledare Jan Björklund under sitt sommartal i Göteborg.
Foto: Thomas Johansson/TT.

(L) vill införa nyetableringsstopp för religiösa friskolor

"Utanförskapet är en mycket stor utmaning"
2:19 min

Liberalerna kräver stopp för nyetablering av religiösa friskolor. Det här är ett förslag som Liberalerna kom med redan 2005 men som aktualiserats igen i och med den ökade flyktinginvandringen. Enligt Jan Björklund bidrar skolorna till ökad segregering i socialt utsatta områden.

– Ja, förslaget kommer såklart inte ensamt att lösa integrationsproblematiken, men att barn och ungdomar integreras i Sverige bygger på att de går i skolor som följer svensk läroplan, och har svenska eller liberala västerländska värderingar som finns i vår läroplan.

Liberalernas förslag innebär nyetableringsstopp för alla religiösa friskolor och de religiösa friskolor som redan finns ska få vara kvar, men tillåts inte att utöka sin verksamhet. Liberalerna vill också se skärpta kontroller av de här skolorna.

Redan 2005 kom Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, med ett liknande förslag om ett totalförbud av religiösa friskolor, men det blev inget av det förslaget då. Det som förändrats sedan dess är, enligt Jan Björklund, de integrationsutmaningar Sverige står inför. 

– Det som utlöser det här nu är de segregerade förorterna, det är där vi har de riktigt stora samhällsutmaningen och vi ser problem med värderingar som jämställdhet och liknande i de här områdena.

2005 kom ni med ett liknande förslag. Sedan blev du utbildningsminister och fick ansvar för de här frågorna, varför gjorde du inget åt det här då?

– Det fanns då inget stöd överhuvudtaget från andra partier men det var också så att då ansåg vi kanske inte heller att det här var den viktigaste frågan. Men frågans relativa vikt har ökat inte minst till följd av de senaste årens mycket stora flyktinginvandring där vi där får stora segregationsproblem i våra förorter.

Nyligen väckte ett beslut från Skolinspektionens om tillåta separata idrottslektioner för pojkar och flickor på en muslimsk skola i Stockholm, mycket kritik från samtliga allianspartier och även ifrån utbildningsministern Gustaf Fridolin.

Hur de andra partierna kommer att ställa sig till Liberalernas förslag om ett totalstopp för religiösa friskolor återstår att se, säger Jan Björklund.

Finns det en risk att det här tolkas som ett islamofobiskt utspel?

– Det finns säkert risk för allt möjligt men jag tror att alla i dag inser att utanförskapet är en mycket stor utmaning som Sverige står inför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".