Anställningstakten lägre än väntat i kommunerna

Ekot har tidigare berättat om att kommunerna inte höjer skatten nästa år. En förklaring är att de anställer mindre än väntat.

- I år räknar vi på en viss ökning av anställda. Men inte den kraftiga ökningen många hoppats på, bland annat regeringen. Flera kommuner räknar med att dra ner sin personalstyrka, säger Stefan Ackerby, beträdande chefsekonom på Svenska kommun och landstingsförbundet.

Antalet anställda minskade
Förra året minskade antalet anställda i kommunerna och det är en förklaring till att de flesta kommunerna i Ekots undersökning svarar att de inte behöver höja skatten nästa år.

Men Stefan Ackerby menar att även statsbidragen som regeringen höjde med sex miljarder inför i år påverkar kommunernas beslut

- Det hänger samman med dels kraftigt höjda statsbidrag men även att många landsting och kommuner håller tillbaka kostnader, säger Stefan Ackerby.

Det har varit några tuffa år för kommunerna, men efter flera år av skattehöjningar i kommunerna bryts alltså trenden.

Nästa år blir kommunalskatterna kvar på samma nivå. Bara en kommun höjer skatten och i flera kommuner sänks den. Det visar Ekots undersökning av kommunernas skatteplaner.

Långsiktiga problem
- Vi har haft oavbruten skattehöjning i många år nu. Att vända den trenden var viktigt, säger Danderyds moderate kommunalråd Gunnar Oom.

Stefan Ackerby på Svenska kommun och landstingsförbundet tror att skatterna kommer att ligga kvar på dagens nivå de närmaste åren, men att det finns risk för höjningar på sikt.

- Det stora problemet är det långsiktiga. Hur ska man klara sitt åtagande inom den finansieringen som man har idag? Många utgiftsposter växer ganska snabbt .Det har att göra med demografin och med reformer som regeringen har beslutat om, säger Stefan Ackerby.

 Erik Palm
erik.palm@sr.se

Victoria Gaunitz, research
victoria.gaunitz@sr.se