HDZ-ledaren Andrej Plenkovic håller tal i Zagreb.
Andrej Plenkovic blir troligen den som får i uppdrag att bilda ny regering. Foto: STR/AFP/TT

Konservativa HDZ ser ut att vinna valet i Kroatien

Vill föra politiken tillbaka mot mitten
1:46 min

EU:s nyaste medlemsland Kroatien ser återigen ut att få en konservativ regering efter nyvalet som hölls igår.

Med en stor del av rösterna räknade leder konservativa HDZ över den socialdemokratiska oppositionen, men det kommer att krävas samarbete med andra partier för att få nödvändig majoritet i parlamentet. 

Den senaste regeringen föll efter mindre än ett halvår vid makten efter en vår av politiska strider och en alltmer nationalistisk retorik.

Det blir troligen den 46-årige diplomaten och EU-parlamentarikern Andrej Plenkovic som får i uppdrag att bilda ny regering efter ett mycket turbulent år i kroatisk politik. När han igår kväll höll tal inför partianhängarna lovade han en Europaorienterad regering.

Med nästan alla röster räknade ser hans konservativa HDZ, Kroatiska demokratiska unionen, ut att säkra 61 av parlamentets 151 platser. Närmast efter kommer socialdemokraterna och deras allierade som ser ut att få 54 platser. Men precis som efter valet i november förra året krävs troligen samarbete med andra partier för att säkra en majoritet.

Efter mindre än ett halvår vid makten sprack i början av sommaren den tidigare regeringen på grund av interna strider. Då hade man fem månader av regerande bakom sig som väckt oro i omvärlden men också bland landets minoriteter på grund av en alltmer nationalistisk retorik och tecken på ett mer auktoritärt styre.

HDZ:s nya partiledare Andrej Plenkovic har tonat ner sin företrädares aggressiva retorik och lovat att föra politiken tillbaka mot mitten men han har samtidigt behållit den tidigare regeringens mest kontroversiella politiker, den förre kulturministern Zlatko Hasanbegovic, i sitt lag. Hasanbegovic har bland annat anklagats för att gå hårt åt oberoende medier och för att förminska de brott som begicks av den nazistiska Ustasjaregimen som styrde Kroatien under andra världskriget.

Kroatien som blev EU-medlem för tre år sedan är i stort behov av ekonomiska och politiska reformer efter flera år av lågkonjunktur.

Valdeltagandet blev låga 52 procent – ett tecken på att många kroater tvivlar på politikernas förmåga att styra landet på rätt kurs.

Mer om Kroatien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".