Maria Wetterstrand.

Miljöpartiet kräver ministerposter

Maria Wetterstrand, miljöpartiets språkrör, talar i Almedalen i Visby på måndagskvällen. Miljöpartiets styrelse godkände på måndagsmorgonen valmanifestet inför valet nästa år.

Miljöpartiet kräver bland annat ministerposter i en regering tillsammans med socialdemokraterna, och ett förslag om att människor ska kunna börja om i livet och få en ny livschans.

– Vi vill ha en politik som ger människor en möjlighet att byta karriär eller starta om i livet, eller ta sig ur svåra situationer som exempelvis långa sjukskrivningar, missbruk, hemlöshet, då man sitter fast i en situation som man inte trivs i. Vi kallar det för nya livschanser, säger Maria Wetterstrand.

Människor ska ges en chans att börja om med hjälp av friåret.

Arbetstiden ska förkortas, och även folk över 40 år ska kunna få studiestöd för att kunna byta yrke.

Miljöpartiet är berett att kompromissa för att kunna regera tillsammans med socialdemokraterna.

Miljöpartiets krav på utträde ur EU kommer till exempel inte att stå med i en regeringsförklaring säger Maria Wetterstrand. Men hon vill inte avslöja vilka ministerposter miljöpartiet kräver.

– Jag vill inte diskutera hur många, eller vilka, ministerposter som skulle kunna vara aktuella. Vi är ju inte ens där, att vi har en politisk överenskommelse som kan innebära att vi kan bilda en koalition ännu, säger Maria Wetterstrand.

Du sade på presskonferensen att ni idag har ett bättre förhållande till socialdemokraterna än ni hade inför förra valet, då ni också krävde ministerposter?

– Ja det är alldeles riktigt, och socialdemokraternas attityd har förändrats avsevärt. Det är för att den borgerliga alliansen slutit sig så tätt samman så att man inser från socialdemokratiskt håll att man behöver en samarbetspartner, och de borgerliga är uteslutna.

Regeringen har haft svårt att acceptera er EU-politik, ser du möjligheten att ni enas om den?

– Det är ju så att om man bildar en koalitionsregering måste man bli överens på alla politiska områden, det innebär ju inte att man tar varandras politik utan det innebär att man gör politiska kompromisser.

– Det måste ju vara en helhet som man bedömer i slutändan, i fall det har lyckats eller inte, säger Maria Wetterstrand.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista