Ny beredskap för terrorattacker. Grafik: Liv Widell

Lokala insatsstyrkor ska förstärka vid attentat

"Kan bli nationellt hjälpmedel"
2:02 min

Svensk polis har nu förstärkt sin förmåga och beredskap för att kunna hantera terrorattentat på olika platser runtom i landet. Lokala insatsstyrkor ska dels kunna ingripa vid attentat och dels kunna ingå i större insatsstyrkor nationellt.

Numera finns det lokala insatsstyrkor i landets alla sju polisregioner som ska kunna rycka ut vid större eller mer komplicerade händelser, till exempel vid terrorattentat.

– Den stora skillnaden jämfört med för några år sedan, är att det då nästintill uteslutande var Nationella insatsstyrkan som övade med Säkerhetspolisen på att bekämpa terrorattentat. Idag övar vi på bredden på ett helt annat sätt, säger Jonas Hysing är chef för nationella taktiska rådet som utvecklar polisens arbete kring terrorism.

Tanken är att de lokala insatspoliserna snabbt ska kunna finnas på plats även när ett attentat sker utanför storstadsregionerna.

I polisregion Bergslagen anser man att insatsförmågan har förbättrats, bland annat eftersom man numera kan arbeta i hela regionen.

– Tidigare har den varit ganska strängt hållen till Örebro, men nu har vi lyft blicken och det här är nu en lokal och regional insatsstyrka, men kan också bli ett nationellt hjälpmedel, säger Magnus Hammer som är chef för insatsstyrkan i Örebro.

De lokala insatsstyrkorna övar också tillsammans och med den Nationella insatsstyrkan och ska kunna bistå varandra om förstärkning behövs i någon av regionerna.

Samtidigt övar Nationella insatsstyrkan tillsammans med Säkerhetspolisen för att förhindra terrorattentat, och med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen för att kunna hantera ett pågående attentat.

Sannolikt är det ändå den lokala insatsstyrkan som kommer att kopplas in i ett första skede vid större händelser utanför storstadsregionerna. Även om det nu finns insatsstyrkor runtom i landet är alla inte lika säkra på att polisen har nått ända fram.

Enligt Emma Crongberg, som är nationellt huvudskyddsombud på polisen, saknas det idag poliser för att klara av alla uppgifter.

– Jag tycker att det är en väldigt god tanke att ha samma mininivå i hela landet, samtidigt brottas även den med samma problematik som all polisverksamhet gör: resursbrist. Så vi har inte nått fram dit än, för vi har för få poliser för att kunna efterleva det, säger Emma Cronberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".