Putin vill införa spritmonopol i Ryssland

Ryske presidenten Vladimir Putin vill införa spritmonopol i Ryssland. Det var i mitten av 90-talet som förre presidenten Boris Yeltsin skapade en fri spritmarknad i Ryssland. I dag är de flesta ense om att det inte fungerar.

Varje år dör ungefär 40 000 ryssar av dålig alkohol. Det kan vara ren industrisprit som säljs svart i flaskor med helt legala sigill över korken.

Dagens system dödar
President Putin tycker, som de flesta andra, att dagens system dödar ryssar.

Det handlar inte om att införa ett ryskt systembolag som det fanns under sovjettiden. Det handlar om själva produktionen av råvaran alkohol.

Redan i dag har det statliga bolaget RosSpirtProm halva marknaden. Putin vill steg för steg se till att staten har kontroll över hela produktionen.

Även de legala spritbolagen på marknaden tycker att det fungerar dåligt.

Pavel Schapkin som representerar branschen, säger att någonting måste göras. Han är kritisk till duman. Där finns en gigantisk vodkalobby. Ett lagförslag som ska diskuteras på tisdagen har redan skjutits upp tio gånger.

Billig industrisprit
På den svarta markanden som beräknas stå för halva den ryska konsumtionen, handlar det om mycket pengar. Industrisprit är billigt.

Sedan kan man i Rysslands 89 regioner köpa de lagliga sigillen under bordet av en korrupt byråkrati. Då saknas bara flaskan, så går det att tjäna en hel del pengar.

År 2003 såldes det officiellt 2,2 miljoner liter vodka i Ryssland. Det är ungefär 15 liter per person

Jesper Lindau, Moskva
jesper.lindau@sr.se