Japansk tankenöt populärt tidsfördriv

Du kanske har sett dem på badstranden, på bussen eller i väntan på tåget. De sitter med pannan i djupa veck försjunkna i vad som ser ut som en ett korsord men som bara består av siffror. Det handlar om den nya tankenöten Sudoku.

Erik Josefsson och Sonja Ax är två som fastnat för Sudoku.

– Det känns som ett ganska simpelt spel, men det är ändå ganska tufft att lösa, så det är någonting som driver en till att vilja klara det, säger Erik Josefsson.

– Som allt annat, man får tänka lite extra, man får räkna lite, men egentligen ska det inte vara så olikt korsord. Det är bara det att det är siffror i stället för bokstäver, säger Sonja Ax.

Ursprungsidén kläcktes på 1700-talet
Sudoku är japanska och betyder ungefär ett nummer. Det ser ut lite som ett korsord med några siffror ifyllda.

Det går sedan ut på att efter vissa regler placera siffrorna ett till nio i de tomma rutorna.

Ursprungsidén till spelet lär ha kläckts av en schweizisk matematiker redan på 1700-talet och den moderna versionen publicerades i USA i början på 1980-talet, men precis som namnet antyder är det i Japan Sudoku-trenden började för 20 år sedan.

Matematikern Paul Vaderlind introducerade Sudoku i Sverige redan 1998 med det är först efter framgångar utomlands som den slagit stort även här.

– En av orsakerna är att japanska inte lämpar sig för korsord, och det här är befriat från just ord, det är bara siffror det gäller. Så är det också i andra länder där människor inte kan språket tillräckligt bra för att kunna njuta av korsorden, säger Paul Vaderlind.

Har spridits som en löpeld
I höstas lanserades Sudoku i brittiska The Times och efter det har tankenöten spridit sig som en löpeld över Europa.

Först ut i Sverige var Svenska dagbladet som började publicera Sudoku i juni. Nu finns Sudoku i var och varannan dagstidning.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se