Män och barn ber på parkeringen utanför Örebro moské.
Tusentals firade offerhögtiden Eid Al Adha vid Örebro moské Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Muslimsk offerhögtid inleds världen över

Ger pengar till människor i drabbade områden
0:59 min

Den muslimska offerhögtiden Eid el Adha inleds i dag, då många muslimer åker på pilgrimsfärd till Mekka. I Sverige handlar högtiden mycket om att skänka pengar till behövande. 

Enligt muslimsk tradition ska alla som har råd slakta ett djur, och dela ut köttet det till fattiga och behövande.

I Sverige föredrar muslimska organisationer att man skänker pengar istället, berättar Roland Vishkurti, imam vid Malmö Moské. 

– Med fattiga menar man inte de som inte har en bil, villa eller egen lägenhet, utan de som inte har bröd för dagen. Tack och lov har vi alla i Sverige det. Istället skickar vi pengar till människor i områden, drabbade av krig eller naturkatastrofer, säger han. 

Pengarna som centret får in i samband med årets offerhögtid kommer bland annat att skickas till flyktingläger för syriska flyktingar i Turkiet.

Även andra muslimska organisationer som Islamiska förbundet och Islamic Relief uppmanar människor att skänka pengar i samband med Eid el Adha. Det tycker Mohammad, som är nyanländ från Syrien, är bra.

– Den lägsta standarden som man har här innebär att man ändå har något att äta. Vi borde tänka på dem som har det riktigt illa och inte hittar bröd att äta, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".