Pilgrimer i Mina. Arkivbild.
Pilgrimer i Mina. Arkivbild. Foto: Nariman El-Mofty / AP / TT

Streckkodsarmband införs på pilgrimsfärd

Streckkoden kommer kunna identifiera pilgrimerna
1:26 min

I Saudiarabien pågår just nu årets stora pilgrimsfärd och firandet av muslimska högtidsdagen Eid al Adha pågår.

Närmare två miljoner pilgrimer har samlats i tältstaden Mina, där över 2 000 personer trampades ihjäl förra året. Efter hård kritik för hanteringen av säkerheten har nu saudierna vidtagit flera åtgärder inför årets evenemang. 

– Det är fantastiskt att vi har nått så här långt när det gäller förbättring av säkerhetsnivån, säger Adel El Tayeh en jordansk pilgrim, till Nyhetsbyrån Reuters.

Han syftar på det streckkodsarmband som varje pilgrim uppmanas att ta på sig inför årets pilgrimsvandring eller hajj som det heter på arabiska. 

Armbanden kommer kunna hjälpa till att identifiera pilgrimerna i händelse av en nödsituation. För en av de största kriserna efter katastrofen var svårigheterna med att just identifiera offren.

Händelsen var den dödligaste i hajjs historia och inträffade när pilgrimerna var på väg att utföra ritualen med den symboliska steningen av djävulen. Men snart skulle istället de vita tälten i Mina-dalen utanför det heliga Mecka trängas med ihjältrampade kroppar.

Inför årets hajj har de saudiska myndigheterna varit noga med att framhäva de nya säkerhetsåtgärderna som ska förhindra en ny katastrof. Förutom streckkods-armbanden finns extra polis och medicinsk beredskap på plats. Men alla är inte säkra på att åtgärderna räcker.

I år bojkottar Iran pilgrimsfärden som en följd av förra årets olycka. Annars deltar muslimer från 150 olika länder i årets hajj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".