Kosovopresident vittnade i Haag

Vid krigsförbrytartribunalen i Haag vittnade på fredagen en president mot en ex-president, Kosovos president Ibrahim Rugova mot Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic.
Rugovas och Milosevic politiska karriärer sammanfaller tidsmässigt och den ene förutsätter den andre. Det var på grund av Milosevic repressiva politik i Kosovo som Rugovo med sin icke-våldslinje vann sina landsmäns stöd. På fredagen berättade Rugova för juryn i Haag om Milosevic systematiska nedbrytning av provinsen. Milosevic politiska och polisiära våld mot kosovoalbanerna skedde enbart bara för att de var just kosovoalbaner, sade Rugova i sitt vittnesmål. Han var som vanligt lugn och övertygande, han lät sig inte ens bringas ur fattning när Milosevic började korsförhöra det hittills mest prominenta vittnet sedan rättegången började i februari. På Milosevic fråga om Kosovo endast varit ett instrument för stormakterna att få som de ville svarade Rugova nekande. Nåja, replikerade Milosevic, historien ger många exempel på det motsatta.
Kjell-Albin Abrahamsson, SR:s Wienkorrespondent
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".