Tyska SPD attackeras från två håll

Nu börjar partierna formulera sina förslag inför nyvalet i Tyskland. Under måndagseftermiddagen har socialdemokraterna, SPD, rådslag om sitt valprogram. Vänstern har utnämnt SPD till huvudmotståndare och även kristdemokraterna kritiserar partiet hårt.

De tyska socialdemokraterna tvingas föra valkampanj åt både vänster och höger. För att locka väljare som är på väg åt vänster vill SPD lansera förslag med sociala förtecken. Bland det som diskuteras är en ettårig föräldrapenning efter nordisk modell, rätt till avdrag för hantverksarbete i hemmet och en extra skatt för dem som tjänar allra mest.

”Vi föreslår bara sådant vi har råd med”
– Hur reformerna ska finansieras är en berättigad fråga och det är inte klart, men vi föreslår bara sådant vi har råd med, säger Andrea Nahles i SPD.

Kristdemokraternas ledare, Angela Merkel som utmanar Gerhard Schröder om posten som förbundskansler, fördömde strax det socialdemokratiska förslaget.

– Förslaget är overkligt, kraftlöst, och det värsta är att det innehåller löften som kommer att brytas, sade hon.

Hennes parti CDU förhandlar just nu med det andra partiet i den kristdemokratiska unionen, CSU, om detaljerna i sitt valprogram som presenteras om en vecka.

Kristdemokraterna diskuterar flitigt ifall momsen i Tyskland ska höjas, det vill inte deras samarbetspartner, det liberala partiet FDP.

”Skattehöjningar fel väg att gå”
Men på måndagen sa Merkel att skattehöjningar är fel väg att sanera Tysklands ekonomi. Hon sa att fler arbetsplatser är enda vägen för tillväxt i Tyskland.

På måndagen presenterade också vänstern sitt gemensamma alternativ inför nyvalet, en av ledarna är avhoppade socialdemokratiske ledaren, numera vänsterledaren Oskar Lafontaine.

Enligt Lafontaine ska Linksbündnis, vänsteralliansen, bekämpa socialdemokraternas politik, som han kallar för social nedrustning.

Vänstern har som dragplåster bland annat Peter Sodann, en populär skådespelare, känd från Tysklands många TV-deckare.

Annika Digréus, Berlin
annika.digreus@sr.se