Nytt utspel om sjukfrånvaron

Kristdemokraternas ledare Alf Svensson tror att det ligger fusk bakom en del av den kraftiga ökningen av sjukskrivna i Sverige, och kräver skärpta regler, men Svenssons teori sågas av Jan Rydh som utrett sjukskrivningar, och Riksförsäkringsverkets sjukförsäkringschef Leif Westerlind är skeptisk.
– Jag tror inte att alla de som är sjukskrivna idag, borde vara det, säger Alf Svensson. De flesta är överens om att de kraftigt ökande sjukskrivningarna är ett stort problem. Varje dag anses kostnaden för sjukfrånvaron öka med 25 miljoner kr. ''Lika bra vara rak'' Alf Svensson tror alltså att falskt sjuka belastar systemet, men hur många och vilka det skulle handla om kan han inte precisera, utan han säger: – Den svenske politiker eller den svenske iakttagare som tror att vi är så sällsamt mycket sjukare från -98 till 2002 bör då komma med en medicinsk förklaring, och den medicinska förklaring tror jag ingen kan komma med och då är det lika bra att vara rak. Kritiserar läkarna Svensson kritiserar också de som sjukskriver, läkarna: – Ja, jag tror ju inte det är farligt att säga att det är väl av och till lättare att sjukskriva en person som besöker läkare än att kanske säga att ''jag tror inte du behöver bli sjukskriven'', och det är naturligtvis också så att i vissa regioner i vårt land är omsättningen av läkare så omfattande så läkaren hinner inte sätta sig in i individens eller familjens situation, och då tror jag att sjukskrivning av och till tas till då andra åtgärder vore rimliga, säger Alf Svensson. Utredare sågar teorin Utredaren Jan Rydh, som gjort en omfattande kartläggning av det som vissa kallar 'explosion av sjukskrivningar och förtidspensioneringar', däremot sågar Alf Svenssons teori: – Nej, jag tycker den är felaktig. Allt det material vi har tagit fram visar på motsatsen, nämligen att det finns ett starkt samband mellan frånvaro och arbetsplats; 70 procent av alla arbetsplatser i det privata näringslivet har en mycket, mycket låg frånvaro, och att just de skulle ha lyckats välja ut de icke-bluffande individerna medan resten skulle vara fejk, det tror inte jag. RFV-chef är skeptisk Inte heller Riksförsäkringsverkets sjukförsäkringschef håller med Alf Svensson om att det är fusk som ligger bakom det ökande antalet sjukskrivningar. – Nej, jag tror inte att gruppen av dem som förklarar sig sjuka men i själva verket känner sig friska och uppbär sjukersättning är speciellt stor, säger sjukförsäkringschefen Leif Westerlind. På fem år har både antalet långtidssjukskrivna och antalet sjukdagar fördubblats och siffrorna har aldrig varit så höga som nu, men det är inte hela sanningen om sjukligheten i Sverige. De senaste fem årens stora uppgång föregicks nämligen av en mycket kraftig nedgång, den kom under första halvan av 90-talet när arbetslösheten var som högst. Det var först för ett år sedan, år 2001, som antalet sjukskrivningar åter var uppe i samma nivåer som vid slutet av 80-talet.
Johan Wangström, reporter, Ekot
Stefan Winiger, reporter, Ekot
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".