tysk polis
Foto: Marcel Kusch/TT

Misstänkta IS-terrorister gripna i Tyskland - tros ha kopplingar till Parisdåden

Fick hjälp av samma smugglarnätverk som Paris-terroristerna
1:25 min

De tre terrormisstänkta männen som greps i norra Tyskland tidigt på tisdagen har sannolikt kopplingar till gärningsmännen bakom terrordåden i Paris i fjol, enligt Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière.

De misstänks vara en del av en sovande terrorcell som kan ha skickats till Tyskland på uppdrag av terrorgruppen IS, och ska ha kommit till Europa med hjälp av samma nätverk som terroristerna bakom attentaten i Paris i fjol, sa de Maizière på en presskonferens enligt tidningen Der Spiegel.

Dessutom härstammar deras falska syriska pass enligt inrikesministern ”från samma verkstad” som Paris-terroristernas.

Det var tidigt i morse som poliser på uppdrag av åklagarmyndigheten genomsökte tre asylboenden samt flera lägenheter i delstaterna Schleswig-Holstein och Niedersachsen, rapporterar tidningen Die Welt.

Förutom att tre misstänkta greps, beslagtogs också mobiler, datorer och flera olika dokument.

De tre männen, mellan 17 och 26 år gamla, ska ha kommit till Tyskland i november i fjol via Turkiet och Grekland. De har observerats i flera månader, efter att säkerhetspolisen fått uppgifter om misstänkta jihadister.

Tysklands federala kriminalpolis, Bundeskriminalamt, tillsatte då en speciell utredningsgrupp under namnet ”Ex Galaxy” vars medlemmar i flera veckor avlyssnade telefoner samt observerade de misstänkta.

Just nu föreligger i Tyskland mer än 400 fall med terrormisstänkta flyktingar, enligt polisen. I de flesta fall ska det handla om förväxlingar eller falska anklagelser. I 60 fall har dock förundersökningar inletts.

Mer om Tyskland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".