Ahtisaari hoppas på konferens

Israel har inte vunnit något på beslutet att stoppa FN:s undersökningskommission till det palestinska flyktinglägret i staden Jenin på Västbanken. Det sade kommissionens ledare, den förre finländske presidenten Martti Ahtisaari, när han på fredagskvällen kommenterade det israeliska beslutet. Han ställer nu sitt hopp till den planerade fredskonferensen.
Enligt Ahtisaari har Israel inte vunnit något på beslutet ''därför att diskussionerna om Jenin kommer att fortsätta''. – Det var en missad möjlighet att få fram fakta, enligt honom. Martti Ahtisaari har haft flera svåra uppdrag, bland annat i Namibia och på Balkan, men den här gången fick han inte ens påbörja sin uppgift, att leda den grupp som skulle undersöka vad som egentligen hände i flyktinglägret under den israeliska arméns angrepp. Armén anklagas för att ha begått flera allvarliga övergrepp, men FN:s försök att bringa klarhet i den saken slutade med att Israel vägrade samarbeta, och då var det inte ens någon idé att försöka ta sig in i Jenin, sade Ahtisaari i sin kommentar på fredagskvällen. Ahtisaari tror ändå inte att det här helt har förstört förtroendet för FN, utan ställer nu sin förhoppning till den fredskonferens som USA:s utrikesminister Colin Powell har föreslagit till sommaren.
Christer Fridén, SR:s Helsingforskorrespondent
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".