Ramberg: Ekström gör Löfvens dag

Anna Ekström räddade statsministerns dag. Utnämningen av en av Sveriges mest erfarna makthavare till gymnasie- och kunskapsminister gjorde att Löfven kunde komma undan med en förutsägbar och nyhetsfattig regeringsförklaring.

Utnämningen av Anna Ekström är på flera sätt politiskt smart. Ekström har brett stöd och eftersom alliansregeringen gett henne förtroendet att leda Skolverket kan de inte gärna ifrågasätta hennes kompetens. Den mest skoldebatterande partiledaren av alla, Jan Björklund, var den som utsåg henne och kan inte annat än hissa Ekströms tillgångar. Samtidigt som hon tas emot väl även av samarbetspartnern till vänster, Jonas Sjöstedt.

Faktum är att Anna Ekström under sin karriär, både som socialdemokratisk planeringschef och statssekreterare under Göran Persson och Mona Sahlin och senare som SACO-ordförande och generaldirektör för Skolverket, varit skicklig på att hålla sig populär i alla läger. Hon visade prov på den förmågan redan på dagens presskonferens när hon klarade av att stå för sitt gamla motstånd mot värnskatt och könskvotering och samtidigt säga att hon inte hade några problem med regeringens politik på dessa områden.

Det nya uppdraget gör det sannolikt omöjligt för Ekström att behålla sin popularitet i oppositionslägret. Hon tar det nya jobbet i upptakten till en valrörelse som av allt att döma blir stenhård och där hennes position är en nyckelpost för Socialdemokraternas valprofil.

Sannolikt fruktar oppositionen Löfvens förstärkning. Anna Ekström är den sortens makthavare som på ytan framstår som vänlig, leende och medgörlig men som i sak kan vara mycket envis och bestämd. Det finns tänder i gymnasieministerns leende.

Politiskt intressant är också Ekströms syn på det fria skolvalet. Hon har uttryckt sig på ett sätt som ger intryck av att hon ser det fria valet som alltför segregerande. Något som också passar bra med regeringens nuvarande linje och där vi kan vänta konfrontation med oppositionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista