Västsahara uppifrån
Foto: Frederick Florin / AFP / TT, Farouk Batiche /AP/TT

EU:s generaldirektör: Handelsavtal innefattar inte Västsahara

Mp: Stor seger för landet
1:38 min

Det omstridda handelsavtalet mellan EU och Marocko innefattar inte det ockuperade Västsahara. Det slår EU:s generaladvokat Melchior Wathelet fast.

– Det här är en stor seger för västsahariernas del därför att de har fått ännu en bekräftelse på att Marocko inte har någon som helst rätt till deras territorium. Marocko hävdar att man har den rätten därför att man de facto är där, säger Bodil Valero, som är miljöpartist och vice ordförande i Västsahara intergruppen i EU-parlamentet.

Västsahara som ligger vid den nordafrikanska västkusten har varit ockuperat av Marocko sedan 1975. Men trots att inget land i världen erkänt Västsahara som marockanskt så ingick Västsahara i handelsavtalet som undertecknades mellan EU och Marocko 2012.

Den västsaharariska befrielserörelsen Polisario tog avtalet till EU-domstolen och i december i fjol beslutade en lägre instans av domstolen att västsaharierna ska ha rätt till sina egna jordbruks- och fiskeprodukter.

Trots domslutet har västsahariska produkter fortsatt säljas i Europa som marockanska.

– Under hela den här perioden har man ju då fortsatt att handla trots att det strider med det domslut som kom i december, säger Bodil Valero.

Domslutet ledde till frysta relationer mellan EU och Marocko och EU:s ministerråd överklagade domen till den högre instansen. I dag kom generaladvokatens förslag till dom som slutgiltigt ska tas av den högre instansen av EU-domstolen i vinter.

– För det mesta så följer man generaladvokatens förslag. Jag tänker att om man följer folkrätten så kan det inte bli ett annat resultat än det som generaladvokaten kommit fram till, och det som första instansrätten kom fram till, säger Bodil Valero.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".