Siv Jensen, finansminister i Norge.
Norges finansminister tror att ekonomin vänder uppåt nu. Foto: Bendiksby, Terje/ TT Bild.

Botten nådd för norsk ekonomi?

Finansministern: En väldigt positiv stämning
2:20 min

Landets finansminister Siv Jensen är försiktigt positiv i en intervju med Ekonomiekot, samtidigt som hon medger att nedgången för oljenäringen har orsakat stora problem i Norge.

– Krävande, först och främst för företag och enskilda personer som har förlorat jobb, säger Siv Jensen om hur oljekrisen har drabbat norsk ekonomi.

Tiotusentals jobb har försvunnit i norsk oljeindustri sedan 2014, mest i västra och södra Norge. Under samma period har den totala arbetslösheten ökat från drygt 3 procent till 4,8 procent i somras, enligt landets statistiska centralbyrå.

Fast de senaste mätningarna tyder på att arbetslösheten har slutat att öka, och finansministern är försiktigt positiv.

– Vi ser, från alla industribarometrar som nu kommer, att det ser ut som att botten är nådd för norsk ekonomi, säger finansministern.

I går sa norska centralbanken i en rapport att nedgången för oljeindustrin har avtagit och att aktiviteten i en rad andra branscher har ökat under sommaren. Bemanningsföretaget Manpower uppger att det nu, för första gången sedan början av 2014, märks en ökning av antalet norska arbetsgivare som vill anställa under det kommande kvartalet.

Finansministern medger att Sverige är bättre än Norge när det gäller viljan och förmågan att starta nya företag, men hon tycker sig nu se en viss förbättring.

– Företagande har ni varit bra på i Sverige, det ska jag ge er. Vi måste bli bättre på det i Norge, och det är en av de saker vi nu ser ett uppsving för.

– Det är lite tidigt att kunna presentera väldigt detaljerade tal som underbygger detta, men det är en väldigt positiv stämning.

I går talade finansministern vid ett seminarium på handelshögskolan i Bergen om norsk ekonomi i skenet av lågt oljepris. Jensen sa att oljepriset knappast lär komma tillbaka till tidigare rekordnivåer, men att norsk ekonomi ändå i flera decennier till kommer få stora intäkter från olja och gas.

Finansministerns uttalande kom samtidigt som oljejätten Statoil meddelade att norska företag i oljebranschen lär få order på runt 30 miljarder kronor för den planerade utbyggnaden av fältet Johan Castberg i Barents Hav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".