Glesbygden dräneras på arbetskraft

2:29 min

Glesbygden kan ha tappat nära en tredjedel av sin arbetsföra befolkning till år 2030, och orsaken stavas globalisering.

Arbetsförmedlingen spår att utvecklingen förstärks med en allt starkare arbetsmarknad i storstäderna som dränerar mindre kommuner på arbetskraft.

– För glesbygden innebär det att vi ser en ökad brist på arbetskraft under de kommande 15 åren. Det är en trend som fortsätter och förstärks. Det är till och med så att i de här små kommunerna så minskar befolkningen i arbetsför ålder med en tredjedel fram till 2030, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. 

Globaliseringen har inneburit ökad internationell konkurrens. De allt mer specialiserade jobben finns oftast i storstäderna, och när folk flyttar dit efterfrågar de också annan service, så även jobb inom skola, vård och omsorg växer i städerna, medan de blir färre i glesbygd. 

Enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen tilltar trenden. I medelstora och små kommuner beräknas 17 procent av arbetskraften mellan 16 och 64 år ha flyttat mellan åren 2000 och 2030. I glesbygdskommuner uppskattas tappet till 28 procent. 

– Vi har ju en åldrande befolkning. Att upprätthålla service och ge vård och omsorg till de grupperna kommer bli en utmaning för kommunerna, säger Annika Sundén. 

I Hillerstorp i Gnosjöregionen finns företaget Swede-Wheel som tillverkar hjul. Vd:n Andreas Hildingsson brottas ständigt med problemet att hitta personal. 

– Jag skulle nog säga att oavsett konjunktur så är det alltid svårt att hitta duktiga medarbetare. 

Hur påverkar det ditt företag att det är svårt? 

– Vi har haft en bra inpendling av nysvenskar som har räddat oss i många situationer, men det blir nog en utmaning framöver, säger Andreas Hildingsson. 

Precis som för företaget i Hillerstorp menar Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén att det blir avgörande att få utrikes födda att kunna och vilja ta jobb i glesbygd, men enligt rapporten har nära nio av tio utrikes födda hittat sina jobb i större städer sedan början av 1990-talet. 

– Det är en nyckelfaktor för att bryta den nedåtgående spiralen vi ser på glesbygden. Det kommer att handla om att vi lyckas med integrationen på arbetsmarknaden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista