Borgerliga efterlyser mer tillgänglig vård

Den borgerliga alliansen har lagt fram ett gemensamt förslag om sjukvård och äldreomsorg. Utgångspunkten är att den svenska sjukvården är bra ur medicinsk synvinkel, men att tillgängligheten är dålig.

Partiernas välfärdsgrupp har låtit göra en enkät i åtta västländer om tillgänglighet och resultat i vården. Svensk sjukvård hamnar på sista plats.

De borgerliga vill bland annat att fritt vårdval ska gälla, och att pengarna ska följa patienten.

Länka vård till äldreomsorg
Alliansen vill också riva upp stopplagen, som bland annat innebär att det ska finnas minst ett sjukhus i offentlig regi i varje län och att sjukhus på entreprenad måste drivas utan vinstsyfte åt ägaren.

Äldreomsorg ska länkas samman med sjukvården, eftersom den största konsumtionen av vård sker under de sista tio levnadsåren. Äldre ska få rätt att välja särskilt boende, och socialtjänstlagen ska ses över så att biståndsbedömningen blir mer enhetlig, om de borgerligas förslag går igenom.

”Stora skillnader mot Tyskland”
Andelen patienter som tvingas vänta i mer än en vecka på att träffa läkare är 27 procent i Sverige, mot 11 procent i Danmark. Andelen patienter som inte fått tillfredsställande vård är 12 procent i Sverige mot bara 2 procent i Tyskland.

– Det innebär att 500 000 har sökt vård utan att få bot. Om svensk vård hade varit som i Tyskland skulle siffran varit 85 000 patienter – om som i Norge: 170 000. På individnivå är det stora skillnader, säger Birgitta Rydberg från ett seminarium i Visby där resultaten och förslagen presenterades.

Ordförande i välfärdsgruppen är kristdemokraten Maria Larsson:

– Vi vill hämta erfarenheter från andra länder, säger hon.

Kristina Axen Olin, moderaterna, berättar om en 97-årig man med starr och rullator som nekats plats i äldreboende.

– Det är inte rimligt att en gammal person blir budgetregulator, säger hon och efterlyste nationella kriterier.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista