Turkiet besviket på EU

2:21 min

Turkiet är besviket på EU efter reaktionerna på försöket till statskupp. Från EU kom svaga fördömanden och inget stöd, är en reaktion från Turkiet.

Den ansträngda relationen mellan EU och Turkiet debatterades i Europaparlamentet i går.

Bland annat ifrågasattes om de gripanden och avskedanden som gjorts efter kuppförsöket i juli alla har varit berättigade.

Men i Turkiet är besvikelsen på Europa fortfarande stor, det säger Enes Bayrakli, professor och verksam vid den regeringstrogna tankesmedjan SETA och som ger den officiella turkiska versionen

– När kuppförsöket inträffade så kom fördömanden från Europa men det var svaga fördömanden, säger Enes Bayrakli.

Inte en enda stats- eller regeringschef från ett europeiskt land har besökt Turkiet efter kuppförsöket.

Däremot är Europa väldigt mån om att Turkiet upprätthåller sin del av flyktingavtalet, det vill säga försöker förhindra flyktingar från att ta sig till Europa och tar emot flyktingar som skickas tillbaka från Grekland.

Han skyller mycket på dem som anklagas för att ligga bakom kuppförsöket, Gülenrörelsen, som han säger lagt ner mängder med pengar för att bedriva lobbyverksamhet och påverka västerländsk media.

Men han menar också att en annan förklaring kan vara att Turkiet och Europa har sina bästa kontakter på olika samhällsplan.

– Den europeiska eliten har starkare anknytning till den sekulära och vänsterorienterade eliten i Turkiet och det är därifrån de får sin information medan kontakterna med de konservativa i Turkiet är är mycket svaga.

– Västerländsk media tror att Erdogan är på väg att bli mer auktoritär och att Turkiet går åt att bli en islamistisk stat, säger han. Men understryker att det är en missuppfattning. Erdogan är demokratisk vald med stöd från hälften av befolkningen.

Också kritiken mot massgripanden och avskedanden avfärdar han.

– Vi slåss mot två stora terrororganisationer, IS och PKK, plus Gülenenrörelsen. Vi är inte i det läget att vi kan liberalisera våra terrorlagar. Jämför med Frankrike till exempel som infört undantagslagar. Självklart ska de göra det men hotet mot Turkiet är minst lika stort som det mot Frankrike så varför ska inte vi få utreda misstänkta terrorister, undrar Enes Bayrakli.