Svårt att välja hållbar fisk enligt WWF

1:51 min

Det är svårt att välja hållbar fisk när man går på restaurang. Det visar en undersökning som Världsnaturfonden WWF låtit Sifo göra.

Inger Näslund är expert på havs- och fiskefrågor på Världsnaturfonden och hon menar att restaurangerna slarvar.

– Det är många som säger att det är certifierat, men de kan inte visa upp att så verkligen är fallet, säger hon.

Världsnaturfonden har låtit Sifo ställa frågor till lite drygt 1000 personer om miljömärkning av fisk i butik och restaurang.

Undersökningen som presenteras idag visar att två av tre konsumenter är osäkra på om fisken de ätit på restaurang det senaste halvåret varit miljömärkt. 

Undersökningen visar att det är lite lättare att välja miljömärkt fisk i butik. En tredjedel svarade att de är osäkra på om fisken de handlat i butik varit miljömärkt.

Inger Näslund säger att det är tydligt när man köper paketerad fisk.

– Men inte om du köper fisk från färskfiskdisken, då kan du inte se om den är certifierad.

Enligt Världsnaturfonden har nästan hälften av djuren i haven försvunnit de senaste 40 åren och en viktig orsak till det är överfiske.

Därför är det viktigt att köpa miljömärkt fisk, menar Inger Näslund.

Men Peter Elmqvist som är delägare till en fiskbutik och restaurang i Stockholm säger att det är svårt att få tag i sådan fisk.

– Det finns inte så mycket fisk på marknaden som är miljömärkt. Det är Kolja man får tag på. och så är det torsk och gös. Men de fiskarna rör vi oss inte med, vi har ju andra fiskar, säger han.

Är det många kunder som efterfrågar miljömärkt fisk?

– Nej, tyvärr inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista