Nya inresekrav för EU föreslås

2:05 min

EU-kommissionens ordförande lanserade en rad olika förslag i sitt så kallade linjetal inför Europaparlamentet i Strasbourg i dag. Bland förslagen ingår ett europeiskt försvarshögkvarter, en ny slags gränskontroll till EU och att alla ska ha tillgång en utbyggd mobiltelefoni, nästa generations 5G.

Samtidigt var Jean-Claude Juncker han rätt så dyster i tal och talade om att det närmaste året är avgörande för EU:s framtid.

– De kommande 12 månaderna är alltså avgörande, förklarade Jean-Claude Juncker inför Europaparlamentet i Strasbourg när EU enligt många bedömare genomgår sin största kris någonsin.

Samtidigt var han tydlig med att EU kommer att stå starkt utan Storbritannien som EU-medlem.

Han riktade sig kanske främst till de andra 27 medlemsländerna i en uppmaning att faktiskt genomföra det som EU-länderna redan bestämt men som än så länge inte genomförts.

Ändå så lanserade han olika nya förslag om en ny slags gränskontroll, där inresekontrollerna ska skärpas ytterligare.

Det handlar om ett system där medborgare till länder utanför EU måste föranmäla sin inresa till EU.

Medborgare som berörs är dom som inte omfattas av visumkrav men som, enligt Junckers förslag ska behöva registrera sig i förväg, på samma sätt som man vid resor till USA.

Alla EU-medborgare ska ha tillgång till trådlösa nätverk på offentliga platser inom några år. Ett förslag kommer nästa vecka om ett att slopa roamingavgifterna, eller trafikavgifterna för samtal mellan olika länder nästa år, enligt Juncker.

Han talade också om den krisdrabbade europeiska stålindustrin och hur Kina med sin prisdumpning på kinesiskt stål äventyrar en basnäring för EU, utan att vara särskilt konkret vad han och EU-kommissionen kan göra ytterligare.

Däremot talade han om att bygga upp ett europeiskt försvarshögkvarter som på något sätt ska utgöra grunden för ett europeiskt försvarssamarbete.

– Länderna kan inte bara arbeta själva, förklarade Juncker.

Sveriges EU-minister Ann Linde tycker i grunden att talet var bra, men tillägger att hon bestämt säger nej till att Sverige skulle kunna ställa sig bakom ett sådant förslag om ett europeiskt försvarshögkvarter:

– Det är inte aktuellt i Sverige, säger Ann Linde.

Uppdatering:

Senare under kvällen gör EU- och handelsminister Ann Linde
en justering och säger till Ekot:

– Om det kommer förslag på ett försvarshögkvarter i EU så tittar vi på det. Vi är positiva till att EU stärker sin krishanteringsförmåga, både civil och militär. Men vi är tydliga med att vi inte vill se en EU-armé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista