Riksbanken/Annika Winsth, montage
Ibland jämför man lite grand äpplen och päron och därför är det bra om vi har en diskussion om det här, menar Annika Winsth. Foto: Tomas Oneborg/TT, Eva Stenström/Sveriges Radio.

Riksbanken kan byta inflationsmål

Annika Winsth: Det är väldigt svårt att mäta
0:52 min

Riksbanken skulle kunna byta inflationsmål utan att grunderna i penningpolitiken ändras. Det visar en ny rapport från Riksbanken, som nu öppnar för en diskussion om inflationsmålet.

Riksbanken har länge försökt få upp inflationen i Sverige till dagens mål på två procent utan att lyckas, och det har fått kritik från flera håll. Nu diskuterar Riksbanken i en ny studie hur målet skulle kunna förändras.

Ett sätt är att inte längre använda konsumentprisindex, KPI, för att mäta inflationen, utan istället byta till exempelvis KPIF, där ränteeffekter räknas bort. Ett annat sätt är tillåta en avvikelse över eller under målet.

Annika Winsth är chefsekonom på Nordea och välkomnar en diskussion om inflationsmålet.

– Det är väldigt svårt att mäta. Ibland jämför man lite grand äpplen och päron och därför är det bra om vi har en diskussion om det här. Vi är för att man har en större flexibilitet. Det skulle underlätta för Riksbanken att föra en penningpolitik, som jag menar skulle vara bättre för svensk ekonomi.

 

 

 

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".