flyktingar
Foto: Oded Balilty/AP/TT

Merparten av flyktingarna kvar i konflikthärdar

Världsbanken: Samma konflikter driver människor på flykt
1:48 min

Människor på flykt i världen fortsätter bara att öka, men merparten är fördrivna i sina egna hemländer eller till grannländer, där det också pågår strider och är fattigt. En mycket liten del av världens flyktingar rör sig mot industrialiserade länder och Europa.


Xavier Devictor, som ansvarar för avdelningen för internflyktingar på Världsbanken, säger att varifrån människor flyr inte förändras.

– Vad vi ser är att samma konflikthärdar, Afghanistan, Somalia, Irak, Mellanöstern, Kongo och Colombia ända sedan tjugofem år tillbaka fortsätter att driva allt fler människor på flykt, säger Xavier Devictor.

En stor del tar sig hals över huvud till någon annan plats i sitt hemland. De har inga pengar eller möjligheter att betala smugglare för att komma bort. Av världens 65 miljoner flyktingar är nästan 58 miljoner kvar i utvecklingsländer. Merparten någonstans i sitt hemland, medan många miljoner flyr från en konflikt till ett nytt krigshärjat land.

Världsbanken pekar på att det endast är ett femtontal länder som utgör de stora mottagarna av flyktingar och att fördelningen är mycket ojämn.

Turkiet, Libanon och Jordanien har tagit emot uppemot sex gånger så många syrier som hela Europa.

– Det går att förutse att människor kommer att fly, säger Xavier Devictor vidare och hävdar att det tar cirka fyra år innan strömmen av människor iväg når sin kulmen. Inte räknat från konfliktens början utan efter att allt fler ger sig iväg.

Världsbankschefen efterlyser mer långsiktigt arbete och menar att stora delar av omvärldens resurser går till omedelbar humanitär hjälp.

På måndag och tisdag ordnar FN respektive USA två toppmöten om migration och flyktingar här i New York. Inför dessa kommer nu en rad rapporter, som inspel till världens ledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".