Den svenske konstnären Jonas Dahlberg ska göra två minnesplatser, en på Utöya och en vid regeringskansliet i Oslo, efter tragedin i Norge den 22 juli 2011. Foto: Berit Roald/TT
Den svenske konstnären Jonas Dahlberg fick uppdraget att göra två minnesplatser, en på Utöya och en vid regeringskansliet i Oslo, efter tragedin i Norge den 22 juli 2011. Foto: Berit Roald/TT

Minnesmärke på Utøya stoppas

Den norska regeringen stoppar det omstridda minnesmärket för terrordådet på Utøya den 22 juli 2011, skriver NRK.

Anledningen är de skarpa protesterna från boende på orten.
Den svenske konstnären Jonas Dahlberg ligger bakom minnesmärket "Memory wound", som består av ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt genom en udde på fastlandet Sørbråten i närheten av Utøya.

I juni stämdes den norska staten av lokalbefolkningen i ett försök att stoppa planerna på minnesmärket.

Kommunminister Jan Tore Sanner uppger för NRK att regeringen sätter stopp för Dahlbergs förslag för att gå ortsborna till mötes.

– Vi vill slippa en upprivande rättstvist som skulle innebära en svår börda för många, säger han, och tillägger att man hoppas kunna hitta ett annat minnemärke än det som ursprungligen var tänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".