Hjälpsändningarna passerar regimområden på väg mot rebellkontrollerade delar.
Arkivfoto på hjälpsändningar som passerar regimområden. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio

Ännu ingen nödhjälp till drabbade i Syrien

Lastbilarna har fastnat på vägen
1:40 min

I Syrien väntar fortfarande belägrade civila på att hjälpsändningarna ska komma igång. Trots att eldupphöret pågått i snart tre dygn har ännu ingen hjälp kunnat komma fram, men FN:s nödhjälp har nu tagit sig över gränsen från Turkiet. 

Egenhändigt textade skyltar med budskap som "ni sviker oss igen", "USA och Assad är samma", "var är FN" och "vi svälter, ni tittar på".

Desperationen är tydlig.

I östra Aleppo är en kvarts miljon människor belägrade och lättnaden över eldupphöret är stor. Men besvikelsen att ingen hjälp ännu nått fram är kanske lika stor.

De lastbilar som i tisdags rullade över gränsen från Turkiet har inte nått fram. De har fastnat på vägen. Samtidigt hade FN vid svensk lunchtid ännu inte påbörjat sina leverenser. Trots eldupphöret är det för farligt.

Det finns en nyckelväg, en strategisk tillfartsväg, från norr för att nå det belägrade området. Efter den vägen finns både Assadvänliga styrkor och väpnade oppositionsstyrkor, bland annat Fateh al-Sham, tidigare Nurafronten och andra grupper som ställer sig utanför eldupphöret men som säger att de ska respektera hjälptransporter.

Tanken är att de rivaliserande grupperna ska dra sig tillbaka samtidigt från vägen, men så har ännu inte skett.

En rebellgrupp säger att tillbakadragandet ska ske i dag så att hjälp kan komma fram imorgon.

Det positiva är att USA och Ryssland är överens om att eldupphöret "i stort sett" respekterats under de första dygnen och att man därför kan fortsätta eldupphöret. Varannan dag ska man gemensamt avgöra hur avtalet respekterats om om det ska fortsätta.

Det har visserligen skett brott mot eldupphöret men ingen civil har dödats i strider eller attacker sedan i måndags - en ovanlighet och andningspaus i ett till ruiner krigshärjat land.

Vid klockan två svensk tid hade ett 20-tal lastbilar med förnödenheter korsat gränsen, men de befinner sig för tillfället i tullzonen i väntan på klartecken för vidare transport till Aleppo.

Enligt chefen för FN:s hjälp till Syrien, Jan Egeland, hoppas man nå Aleppo i morgon, men det beror på om de olika grupperna som finns längs den viktiga infartsvägen till Aleppo retirerar i dag som de lovat.

Också de hjälpkonvojer som suttit fast i ett område i norra Syrien på grund av det osäkra läget, hoppas nå Aleppo i morgon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".