Margareta Åberg har begärt att få lämna sin tjänst.
Margareta Åberg har begärt att få lämna sin tjänst. Foto: Jonas Ekströmer/TT

KU: Riksrevisionen måste få nystart

Margareta Åberg: Uppförsbacken har blivit väldigt brant
2:05 min

Riksrevisor Margareta Åberg lämnar sitt uppdrag. Efter sommarens hårda kritik och avslöjanden om misstänkta jävssituationer har därmed samtliga tre riksrevisorer nu avgått. En extraordinär situation, enligt KU, som inleder en granskning.

I ett pressmeddelande skrev Åberg i dag att hon kommit fram till att det är bäst för myndigheten med en helt ny ledning "som med full kraft tar sig an det viktiga arbetet att genomföra revisionsuppdragen och att driva utvecklingsarbetet och det förtroendeskapande arbetet vidare".

Hon kommer att be riksdagen om att få lämna uppdraget när en ny riksrevisor har tillträtt. "För att myndigheten ska kunna utöva sin verksamhet krävs att det finns åtminstone en riksrevisor på plats", skriver Åberg.

För två veckor sedan var hon bestämd, hon skulle sitta kvar. Det nu ändrade ställningstagandet har vuxit fram under resans gång. När den tidigare riksrevisorn Ulf Bengtsson meddelade sin avgång blev det lite av droppen som fick bägaren att rinna över, berättar Margareta Åberg i en intervju med Ekot.

– Min inställning har från början varit att jag ska stanna kvar och reda upp de utmaningar som myndigheten har. Men uppförsbacken har blivit väldigt brant och jag tror att det kommer att gå snabbare och det kommer att bli bättre med tre nya revisorer. 

Är det nåt utöver det, utifrån ditt eget agerande som riksrevisor som har vägts in i det här beslutet av avgå.

– Nej jag tycker inte att jag har gjort någonting som föranlett att jag gjort ett sådant beslut utan det är helt och hållet en bedömning utifrån vad som är bäst för myndigheten.

Margareta Åberg lämnar Riksrevisionen sedan hon och de andra riksrevisorerna fått stark kritik efter en artikelserie i Dagens Nyheter.

Tidningens granskning visade att riksrevisor Ulf Bengtsson lagt sig i en revisionsgranskning han själv var delaktig i och stödde en landshövding som granskades. Han avgick den 31 augusti.

Minst en granskning lades ner efter att riksrevisor Susanne Ackum diskuterat den med en tjänsteman. Hon lät även sin sambo läsa internt material. Ackum fick lämna sin post i juli.

– Självfallet är det här en extraordinär situation för Riksrevisionen, säger Andreas Norlén (M), ordförande i Konstitutionsutskottet, KU, vid en presskonferens där även Björn von Sydow (S), vice ordförande i KU deltar.

– Jag och Björn von Sydow respekterar Margareta Åbergs beslut och anser att hon gör en korrekt bedömning av situationen. Det är viktigt att Riksrevisionen gör en nystart, säger Norlén.

En rekrytering av nya riksrevisorer har inletts. Fram tills dess att dessa är på plats är det av stor vikt att Margareta Åberg arbetar kvar och fungerar fullt ut som riksrevisor, fortsätter Norlén.

– Vi vill inte att det ska bli avbrott i verksamheten.

Så sent som för två veckor sedan, i samband med att Ulf Bengtsson avgick, sade Margareta Åberg till TT att hon bestämt skulle sitta kvar på posten. Att två av tre riksrevisorer hade slutat ändrade inte hennes beslut.

Just förtroende är så viktigt för Riksrevisionen, och nu har det naggats i kanten. Går det att återupprätta med dig kvar, de två andra har ju slutat?

– Ja, det tror jag att det gör. Och jag kommer att göra allting jag kan för att återupprätta det förtroendet, sa Åberg då.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".