Inte minskat bilåkande trots dyr bensin

Det höga bensinpriset har inte lett till minskat bilåkande i Sverige. En liter blyfri 95-oktanig bensin kostar nu 11 kronor och 49 öre, men det har inte avskräckt folk från att använda bilen.

Däremot kör man kanske inte mer än man behöver, säger OKQ8:s styrelseordförande Göran Lindblå.

– Jag tror att verkligheten är att folk inte kör med än vad som verkligen är nödvändigt, säger han.

Snart kanske dollarn är uppe i åtta kronor och snart kanske bensinpriset är uppe i 12 kronor per liter. Men trots knorrande och pågående bensinuppror och politiska utspel om sänkta skatter på bensinen, tycks de svenska bilisterna försöka bita ihop och gilla läget.

Nödvändiga resor
Många undersökningar visar vad bilen används till mest, och det är att åka till och från jobbet, till och från sommarstugan och till och från dagens aktivitet med barnen. Knappast några onödiga resor.

Därmed blir priset av underordnad betydelse. Resorna måste ju göras.

Just nu sammanställer SCB den statistik som visar hur bensinförsäljningen har varit under högprisperioden.

Det finns en liten eftersläpning och försäljningen för maj månad kommer om en vecka ungefär, medan de i sammanhanget spännande sommarmånaderna juni och juli redovisas först i augusti och i september.

En del har ställt bilen
Men erfarenheten av tidigare års höjda bensinpriser och påverkan på bilåkandet talar sitt tydliga språk.

– Erfarenheten säger ju om priset på bensin går upp väldigt mycket under kort tid blir det en och annan som ställer bilen oftare än vad man skulle ha gjort annars. Men vi har haft höga priser under en längre tid. De med svag ekonomi har nog redan ställt bilen, säger Göran Lindblå

Kanske är det här man kan hitta en del av svaret på landets stora nationalekonomiska mysterium, nämligen varför hushållen tycks hålla tillbaka på konsumtionen och snarast öka sparandet.

Trots att räntorna är rekordlåga och det har blivit allt mer kvar i plånboken åtminstone för dem som har jobb.

Hushållen tar av det överskott som uppstår i dessa påstått goda tider och prioriterar bilåkandet framför en shoppingrunda i närmaste köpcentrum.

Bensinen tycks kunna kosta nästan hur mycket som helst.

– Jag tror att den kan säkert gå upp mer utan att folk ställer bilarna. Det är klart det finns en gräns där folk inte har råd, men då tror jag att samhället skulle drabbas hårt, säger OKQ8:s styrelseordförande Göran Lindblå.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se