Poliser bevakar ett torg i Bautzen där det varit upplopp mellan högerextremister och migranter.
Poliser bevakar ett torg i Bautzen där det varit upplopp mellan högerextremister och migranter. Foto: Xcitepress/AP/TT

Högerextrema och asylsökande i sammandrabbningar i Bautzen i Tyskland

Polisen befarar nya våldsutbrott i helgen
1:27 min

Bråk mellan högerextremister och en grupp unga asylsökande i Bautzen i östra Tyskland har lett till våldsamma sammandrabbningar under den gångna veckan.

I går kväll var det lugnare men till helgen befarar polisen nya utbrott i samband med planerade demonstrationer mot våldet.

Bautzen är en stad med 40 000 invånare i det sydöstra hörnet av Tyskland, som länge har varit känt för främlingsfientliga stämningar och högerextrema grupper som etablerat sig där.

Det har hållits hätska demonstrationer mot asylsökande och i februari i år stacks en nyrenoverad förläggning i brand strax innan den skulle tas i bruk. Någon misstänkt har ännu inte gripits för det dådet.

Runt ett torg i centrala Bautzen har det under flera månader nu rått en aggressiv stämning mellan tyskar som ropar främlingsfientliga slagord och framför allt en grupp unga ensamkommande asylsökande.

I onsdags eskalerade det till de mest våldsamma sammandrabbningarna hittills. Ögonvittnen har beskrivit hur ett 80-tal män och kvinnor, däribland många högerextremister, hetsade mot en grupp om cirka 20 utländska ungdomar. De besvarade i sin tur angreppen med flaskor och stenar som de också kastade mot polisen. Ett hundratal poliser ryckte ut för att skingra grupperna.

Sedan dess har de utländska ungdomarna belagts med alkoholförbud och utegångsförbud på kvällen. Några personer som pekades ut som pådrivande i upploppen har flyttats till andra orter.

Det gångna dygnet var det lugnare i Bautzen men polisen förbereder sig nu på nya våldsutbrott i samband med demonstrationer som planeras till helgen. Man befarar att våldsbenägna extremister på både höger- och vänsterkanten ska komma och elda på den redan upphetsade stämningen i staden.


Mer om Tyskland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".