Tanzanias president John Pombe Magufuli.
1 av 3
Tanzanias president John Pombe Magufuli. Foto: Khalfan Said/TT
Clea Kahn Sriber på reporter utan gränser.
2 av 3
Clea Kahn Sriber på reporter utan gränser i Paris. Foto: Privat, Pressbild.
Vicensia Shule, filmvetare och gästforskare vid Uppsala universitet.
3 av 3
Vicensia Shule, filmvetare och gästforskare vid Uppsala universitet. Foto: Johan Sävström.

Ökad självcensur när medieklimatet hårdnar i Tanzania

"Finns inget utrymme att kritisera presidenten"
2:56 min

Medieklimatet hårdnar i Tanzania i Östafrika. I veckan har fem personer åtalats för att ha kränkt presidenten på sociala medier. 

Cléa Kahn Sriber, Afrika-ansvarig på organisationen Reportrar utan gränser i Paris, är bekymrad över utvecklingen.

– Det finns inget, absolut inget, utrymme för att kritisera vad presidenten gör, säger Cléa Kahn Sriber.

Hon har nyss kommit hem från en resa i Tanzania där hon mött många av landets medierepresentanter. De har vittnat om en ökad självcensur bland journalister dagligen i Tanzania.

Regeringen har också agerat tydligt för att minska press- och yttrandefriheten.

Under den senaste månaden har två radiostationer och en tidning stängts, sedan de berättat om en demonstration som oppositionen hade planerat. Den demonstration blev sedan inställd.

Nu åtalas fem personer för vad de sagt på sociala medier om John Pombe Magufuli, Tanzanias president sedan november i fjol.

En person skrev i en grupp på sociala medier att John Pombe Magufuli verkade tro att han var den ende som tänkte rätt. Kritikern skrev att presidenten  måste lära sig att tävla med oppositionen genom debatt, och inte med... Här uppstår ett tolkningsproblem. För det ord som används på kiswahili är "pistol". Och det budskapet kan tydas på olika sätt. Engelskspråkiga medier har översatt det med makt.

Skribenten släpptes mot borgen och hans ärende plus fyra andra tas upp igen i slutet av september.

Men tidigare i år har en person dömts till tre års fängelse för att på Facebook ha skrivit att presidenten var dum. I stället för tre års fängelse kunde den dömde välja att betala böter på 20 000 kronor, vilket han gjorde.

Men straffen är oproportionerligt hårda, säger Cléa Kahn Sriber på Reportrar utan gränser.

Den lag från september 2015 som styr vad som får sägas i sociala medier i Tanzania är hård, menar hon. Även den lag som styr när ett medieföretag kan stängas utan rättegång. Den lagen är från 70-talet men har nu börjat användas i större utsträckning, konstaterar Cléa Kahn Sriber på Reportrar utan gränser.

Vicensia Shule, filmvetare och gästforskare vid Uppsala universitet, säger att för att slippa censuren har folk redan börjat använda gamla uttryckssätt som sång, dans, teckningar och ordspråk på nätet.

Etniska lokala språk, och inte det gemensamma språket kiswahili som enat landet sedan 60-talet, har också börjat användas på sociala medier för att slippa undan censuren.

– Det är en dålig sak men folk använder det för att kunna uttrycka sig, säger filmvetaren Vicensia Shule.

Hon är orolig att bruket av lokala stamspråk ska leda till etniska spänningar i Tanzania, ett land som annars haft det stabilt sedan 60-talet.

Relaterat

Mer om Tanzania

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".