Barn i Sudan får tbc-medicin med stöd av Globala fonden.
1 av 3
Barn i Sudan får tbc-medicin med stöd av Globala fonden. Foto: UNDP South Sudan/Brian Sokol (CC BY-NC-ND 2.0)
Biståndsminister Isabella Lövin (MP) på besök i ett flyktingläger i Gambella i västra Etiopien, dit 260 000 människor flytt undan inbördeskriget i Sydsudan.
2 av 3
Biståndsminister Isabella Lövin (MP) säger att Sverige kommer ge ett oförändrat bistånd kommande tre år till Globala fonden mot HIV, tuberkulos och malaria Foto: Mattias Areskog/TT
RFSUs generalsekreterare Maria Andersson
3 av 3
RFSUs generalsekreterare Maria Andersson hade gärna sett ökade svenska anslag till Globala fonden Foto: Nadja Hallström/RFSU

2,5 miljarder i bistånd för att bekämpa hiv, malaria och tbc

Sverige ska ge 2,5 miljarder de kommande tre åren
2:10 min

Statsminister Stefan Löfven (S) offentliggör under ett toppmöte i Kanada i dag biståndsanslag på 2,5 miljarder till den Globala fonden mot aids, malaria och tbc. Men hjälporganisationer hade hoppats på mer. 

Sjukdomarna kräver tre miljoner liv årligen och fonden är den viktigaste finansieringskällan för att stoppa smittorna till år 2030. 

159 internationella hjälporganisationer skrev ett protestbrev till statsministern, när regeringen i vintras drog undan 300 miljoner, 35 procent av de utlovade medlen, i årets anslag till den globala fonden.

Sverige riskerade att tappa sin ledartröja där man driver på att globala fonden verkar för jämställdhet och sexualupplysning, ansåg man.

– Det fick väldigt stor effekt, man befarade att fler länder skulle följa efter helt enkelt, säger RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson.

Men sedan kostnaderna för flyktingmottagandet minskat kraftigt i år jämfört med prognoserna beslöt regeringen i augusti att betala ut alla utlovade pengar till Globala fonden.

20 miljoner liv har Globala fonden enligt egna beräkningar hittills räddat genom att dela ut miljontals impregnerade malarianät, tbc-mediciner och hiv-läkemedel. Totalt kommer Sverige nu att ge 2,5 miljarder kronor under kommande tre år.

– 2,5 miljarder kronor blir det och det är i nivå med hur vi har legat tidigare, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Målet till år 2030 är att människor inte längre ska dö av malaria, tbc och hiv. Räcker de här 2,5 miljarderna?

– Nej, det gör de inte. Att bara åka ut med vaccin och sprutor räcker temporärt, men vi måste också se till att det här blir fungerande program som kan fortsätta så att generation efter generation av barn som behöver de här vaccinen får dem, säger biståndsministern.

Sverige ger hälsobistånd även till många andra organisationer och att det är viktigt att bygga upp länders egna hälsosystem och motverka korruption, anser Isabella Lövin.

Maria Andersson hade gärna sett att Sverige hade gett mer pengar till Globala fonden för att FN-målet ska kunna nås att inga människor ska insjukna i malaria, tbc eller hiv inom 15 år.

– Det är ju viktigt att man som minst återställer det till de nivåer man har haft tidigare, men krafttag behövs så vi skulle gärna se att man även ökade det, säger Maria Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".