Uppgifter: Norsk gisslan släppt fri

Bekräftas av fredsministern i Filippinerna
1:15 min

En norsk man som har hållits som gisslan i södra Filippinerna i ett års tid ska enligt uppgifter i dag ha frigivits av islamistgerillan Abu Sayyaf. 

Norska UD har inte bekräftat frigivningen, men Filippinernas fredsminister berättar att norrmannen är fri och att de har haft telefonkontakt.

Den 56-årige norrmannen ska ha släppts på lördagen, runt klockan fyra på eftermiddagen lokal tid, efter att ha suttit fängslad sedan förra hösten. Han fördes bort från en hotellanläggning på ön Samal natten till 22 september 2015.

Han ska enligt uppgifterna nu ha överlämnats till den stora gerillagruppen MNLF, som den filippinska regeringen har haft fredsförhandlingar med, och som antas ha varit med och förhandlat fram frigivningen.

Enligt norska medier ska 56-åringen hämtas med flyg och tas till Manila där han kommer att mötas av personal från Norges ambassad i Filippinerna. 

Det är oklart om det har betalats någon lösesumma för att få norrmannen fri. Tidigare i somras uppgav Filippinernas president Duterte att pengar hade betalats till Abu-Sayyaf för att få fram en frigivning, men utan att säga hur mycket pengar det rörde sig om eller vem som betalade. Enligt vissa källor skulle det röra sig om flera miljoner norska kronor.

Den här gruppen, Abu Sayyaf, har aldrig deltagit i några fredssamtal och använder sig av kidnappningar för att få fram pengar till sin verksamhet. 

Norska utrikesdepartementet känner till uppgifterna men kan inte bekräfta att Sekkingstad släppts fri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".