Mohammad Badran har 3 minuter på sig i FN:s talarstol . Foto: Alice petren SR
Mohammad Badran har 3 minuter på sig i FN:s talarstol . Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio

Syrisk flykting håller tal på FN-toppmöte

"Vi är undervärderade och möts av ett förklenande tilltal"
1:51 min

I morgon ordnar FN i New York ett toppmöte om migration. Bland alla FN-chefer som ska inledningstala finns också en som själv är berörd av frågan. En ung syrisk flykting Mohammad Badran har bjudits in.

Han lever i dag i Nederländerna, där han har startat en frivilligorganisation Syriska volontärer, men länge vägrade han att erkänna att han flytt från Syrien.

– Jag försökte kalla mig själv vad som helst, men aldrig flykting och inte syrier, säger Mohammad Badran, men tar nu steget framåt i stället. Hans organisation heter Syriska volontärer, för att signalera att de gör ett arbete. Det finns en stereotyp bild av att en flykting är något negativt.

Mohammad Badran flydde till Egypten, men stoppades sedan på båten till Europa. De blev beskjutna. Efter en dryg månad i fängelse, skickades han till Beirut. Därifrån flög han till Västafrika, men sändes tillbaka och fick göra om resan med nya falska papper och från Västafrika flög han efter en tid till Europa.

Men det är inte sin egen historia han kommer att berätta om i sitt tal, utan om ett desperat nödrop från en person inne i Syrien. Mohammad Badran kommer att vädja om världens hjälp. Igår hade han ännu inte skrivit klart sitt tal.

Den unge syriern från Damaskus trodde att han skulle mötas av stöd i Europa, men nej, ingen vill tala med honom. 

– Vi är undervärderade och möts av ett förklenande tilltal, säger han och vi väcker rädsla och kopplas ihop med  brottslighet. Men hur ska någon veta vad vi behöver om de inte talar med oss, undrar han.

Mohammad Badran får tre minuter på sig i talarstolen på FN:s migrationstoppmöte att presentera sitt budskap. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".