Många barn kränks i domstolar

För många barn som utsatts för sexuella övergrepp, innebär även domstolsprocessen mot den som kränkt dem, ett onödigt stort lidande. Det är en av frågorna när forskare och jurister möts den här veckan i Ljubjana i Slovenien, för att diskutera hur barn ska skyddas från våld och övergrepp.

Christian Diesen som är professor i straffrätt, medverkar i en studie om hur domstolar i Europa behandlar barn.

– Problemen handlar dels om utredningskvalitet, att kompetensen att möta utsatta barn inte är tillräcklig och sedan hur man utformar själva processen, man tar inte särskild hänsyn till att det är barn som är offer och därmed parter i rättegången, utan de behandlas som vuxna.

– De ska kunna komma fram med en berättelse som håller i domstol och ska kunna korsförhöras i domstol, det är utgångspunkten. Man tar treåringar till domstol i Tyskland och England och överallt i Europa egentligen, säger Christian Diesen.

Svårt med bevisning
I Sverige och de skandinaviska länderna har man däremot en annan attityd. Barnen behöver inte komma till domstol och vittnesförhör på video godtas. Det kan dock leda till att många åtal läggs ned i brist på bevis.

Om inte barnet är övertygande och konkret i de första bandade förhören, riskerar hela åtalet att falla. Det gäller alltså att både skydda barnet och få fram trovärdiga bevis, en svår avvägning enligt Christian Diesen.

Island ett föredöme
Ett annat problem är att man i många länder, framför allt i Sydeuropa, sopar problemen under mattan. I exempelvis Italien ska det till mycket grova övergrepp för att en brottsutredning överhuvudtaget ska inledas. Dessutom tar utredningarna alldeles för lång tid.

Men Island är ett föredöme, säger Christian Diesen, som hoppas att den isländska modellen blir standard i Europa.

– Där samarbetar man väldigt nära: polis, åklagare och socialarbetare och psykologer i barnutredningar. Det finns ett särkilt barnhus där barnutredningarna görs. Och det är till och med så att rätten, domaren kommer till barnens hus och lyssnar på barnet. Barnet behöver bara besöka ett ställe under utredningen.

Jesper Huor
jesper.huor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista